Lunch på KRAV-märkt restaurang i Örebro

För ett tag sedan var jag och mina kollegor ute och lunch åt på Örebros enda KRAV-märkta lunchrestaurang, Amica More NorrTull. Maten var väldigt god och vacker att se på. Eller vad sägs om det här?

Vacker och god mat från KRAV-märkta Amica More NorrTull

Vacker och god mat från KRAV-märkta Amica More NorrTull

Själv åt jag lax, stekt potatis och en stor tallrik sallad. Jag blev lite förvånad över att få lax, eftersom jag sällan ser ekologisk lax i butikerna. Något senare kom jag på att en KRAV-märkt restaurang nog inte betyder att alla råvaror är ekologiska. Jag hade bara haft en vag föreställning av att ”allt” skulle vara ekologiskt.

Senare tog jag reda på att KRAV har tre olika nivåer/märkningar med 1-3 KRAV-märken beroende på hur stor andel av produkterna som är KRAV-, EU-ekologisk eller MSC-märkta.

För att få ett KRAV-märke krävs det att minst 25% av det totala inköpsvärdet är KRAV/EU-eko/MSC-märkta livsmedel eller att minst 15 livsmedel byts ut till livsmedel med dessa märkningar. För att får två KRAV-märken höjs ribban till 50% och för att få tre KRAV-märken gäller att livsmedel svarande till minst 90% av inköpsvärdet ska vara märkta.

KRAVs tre olika märkningar av restauranger

KRAVs tre olika märkningar av restauranger

Även mina arbetskollegor gav maten ett högt betyg och var mycket nöjda, trots att det var svårt att uppskatta hur stor del av maten som var ekologisk. Vi försökte att fråga, lyckades inte få något bra svar. Gissningsvis handlar det dock om ett KRAV-märke, dvs. minst 25% av inköpsvärdet eller minst 15 produkter.

Mina glada och nöjda kollegor njuter maten

Mina glada och nöjda kollegor njuter maten

2 svar to Lunch på KRAV-märkt restaurang i Örebro
 1. milla
  maj 11, 2012 | 15:02

  Det här hade jag ingen aning om trodde nog att det skulle var minst 75% av maten om man ska kalla sig krav restaurang.
  Tack för infon

  • Jens
   maj 11, 2012 | 15:31

   Varsågod, Camilla.