Takmätning – ännu ett steg mot egen solel

Ritningar i alla ära, men när det ska installeras solceller som passar taket, så är det manuell takmätning som gäller. Eftersom jag själv är något höjdrädd, så passade det bra att solcellsexperten Andreas Molin från PPAM i Linköping hade vägarna förbi och klättrade upp på taket som om det var det enklaste i världen.

Hur stort är ett hustaket på en vanlig 70-tals villa? Jo, 12,06 gånger 7,13 meter, dvs. knappt 86 kvm.

Som vi har tänkt att fylla upp med solceller för att täcka hela vår förbrukning av el och värme!

Visserligen ligger husen ganska nära varandra, så vi räknar men lite skugga på den nedersta delen av taket några timmar vintertid, men enligt Andreas blir förlusten obetydlig. Enligt kalkylen kommer den årliga elproduktionen att landa på cirka 11.983 kWh, vilket är ca 1300 kWh mer vad vi förbrukade förra året.

Hur stort är ditt hustak? Funderar du också på att täcka hela din elförbrukning med solceller?

Andreas Molin mäter vårt tak (1)

Andreas Molin mäter vårt tak (1)

Andreas Molin mäter vårt tak (2)

Andreas Molin mäter vårt tak (2)

Andreas Molin mäter vårt tak (3)

Andreas Molin mäter vårt tak (3)

10 svar to Takmätning – ännu ett steg mot egen solel
  1. Jonas Landstedt
    juni 1, 2012 | 08:08

    Mycket intressant. Hur stor blir investeringskostnaden?

    • Jens
      juni 1, 2012 | 19:02

      Hej Jonas, kul att höra från dig!

      Investeringskostnaden blir 193.000 efter ROT-avdrag för anläggning och installation + 5.625 kr utrustning för elcertifikatmätning, vilket egentligen inte är nödvändigt. Troligen kommer vi också att skaffa någon form av avancerad display, så vi landar nog på dryga 200.000 kr.

      En pessimistisk kalkyl med mycket sparsam ökning i elpriset (1,5% per år) och ett slutvärde efter 25 år på noll, ger ändå en förräntning på klart godkända 6,3% efter skatt. Första året sparar vi 13.827 kr.

      En mer normal kalkyl med elprisstigningar på 5,5% per år och en livslängd på 35 år skulle ge hela 11,4% i förräntning EFTER SKATT.

      SAMTIDIGT som vi kan njuta strålande ren och underhållsfri el.

      Svårmatchat skulle jag gissa.

      Själv tror jag dock att elpriserna om 20-30 år inte kommer att vara särskilt höga. Varför skulle de vara det, när det hela tiden blir både enklare och billigare att producera solel exempelvis?

      • Jonas Landstedt
        juni 2, 2012 | 07:26

        Det låter riktigt intressant. Tänk känslan att helt slippa ifrån elräkningen.
        Er anläggning är precis så stor som vi skulle behöva för att producera mer än vad vi gör av med.
        Jag kommer med spänning följa detta!

        • Jens
          juni 2, 2012 | 14:09

          Kul att vår anläggning också matchar ert behov. Vi delar gärna med oss av alla detaljer och erfarenheter. Om utfallet blir lika bra som kalkylerna, så kommer jag inte kunna låta bli att berätta hur bra egen solel kan vara! Själv gillar jag också att det är underhållsfritt. Och med en förväntad livslängden på 25-40 år kommer anläggningen att vara livet ut – om vi inte flyttar. ”Gratis” solel livet ut – underhållsfritt. Inget dåligt försäljningsargument.

  2. Mikael
    juni 5, 2012 | 10:01

    Hej hej Jens!

    Det går inte att ta del av offerten.
    Så man får reda på vilka saker du använder solceller, fästanordningar, likriktare osv.

    //En som också drömmer om ett solcell tak.

    • Jens
      juni 5, 2012 | 14:47

      Hej Mikael.

      Tack för din fråga. Jag ska skriva ett inlägg och berätta detaljerna runt offerten. Denna vecka är lite tajt, men senast nästa helg bör det vara klart!

  3. Sten Svantesson
    juni 13, 2012 | 12:10

    Hej!

    Du säger att den årliga elproduktionen kommer ”att landa på cirka 10.750 kWh, vilket är ca 100 kWh mer vad vi förbrukade förra året.” Det är mycket intressant. Jag är själv intresserad av att bygga en solcellsanläggning någon gång i framtiden men undrar då några saker:

    Hur beroende är produktionen av att man har ”fullsol”; producerar anläggningen även vid mulet väder eller när det regnar? Hur beroende är produktionen m.a.o. av var i landet man bor (soltimmarna varierar ju en hel del, känns det som).

    Det är ju på vintern den stora strömförbrukningen sker, men då är det ju också ganska mörkt på våra breddgrader; lönar det sig ändå? Finns det någon specifik gräns i landet ovanför vilken det inte längre lönar sig med solceller?

    Vänlga hälsningar,
    Sten.

    • Jens
      juni 13, 2012 | 14:27

      Hej Sten! Tack för dina frågor.

      1) Anläggningen producerar även el vid mulet väder eller regn, men naturligtvis mindre än vid klar sol.

      2) Den geografiska placeringen spelar även en roll, men man ska högt upp i norra Sverige innan det börjar påverka kalkylen i större grad.

      Det viktigaste, bortsett från skuggfri yta är att du har ett bra avtal med din elhandlare, där du kan sälja din överskottsel till samma kostnad som du köper. För i perioder (timmar/dagar/månader) producerar man mer än man förbrukar.

      Säg till när det är dags för dig att bygga din anläggning, så hjälper jag gärna till med mer information.

      Mvh
      Jens

  4. KG Eriksson
    juni 17, 2012 | 20:24

    Hej Jens. Mycket intressant det här. Jag har precis blivit vaktmästare på en lägergård där vi har ett 160kvadrat tak i rakt söderläge där solceller skulle göra sig perfekt. Lägergården används bara Maj till September men är helt eluppvärmd så energikostnaden är markant de månaderna. Jag tänkte börja att kalkylera på ett solcells projekt och skulle älska att få ta del av dina kalkyler och uppgifter kring tillverkare osv. Mvh KG

    • Jens
      juni 18, 2012 | 10:49

      Hej KG!

      Roligt att höra att du är intresserad av solceller! När man väl har förstått att det faktiskt fungerar är mycket mer lönsamt än tidigare, så blir det ett självklart alternativ.

      Vår ekonomiska kalkyl hittar du här: http://www.ekosvensson.se/sa-har-ser-ekonomin-ut-for-var-solcellsanlaggning/.

      Du är också välkommen att ställa frågor på bloggen eller mejla till jens (snabel-a) ekosvensson.se om du vill ha lite hjälp.

      Vår leverantör (och installatör heter Andreas Molin, PPAM.se Sweden AB, Ljungsbro, 0706-93 50 97, andreas.molin@ppam.se. Kan varmt rekommenderas. Hälsa gärna från Jens/Ekosvensson, så tror jag att Andreas bjuder på något extra. 😉