Att ha mens helt naturligt

Jag vill påstå att om vi människor tillbringade mer tid i naturen och värnade mer om vår miljö skulle vi också ha en mer naturlig relation till vår egen kropp… och/eller tvärt om…

Ta mensperioden för oss kvinnor till exempel. En tid som egentligen är en inåtvänd tid… en tid när kroppen rensar ut och sinnet vill vila. En värdefull period för varje kvinna… några få dagar per månad att ”kompostera” gammalt och hämta kraft för nytt… både på insidan och utsidan. En kort tid då vi verkligen skulle ha glädje av att vara i naturen och låta kroppen läka sig själv… tillbaks in i en naturlig rytm efter dagar och veckor av till exempel vanlig vardagsstress.

Naturen lär oss de naturliga rytmerna

Naturen lär oss om de naturliga rytmerna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I de flesta kvinnors vardag i vår kultur erbjuds ju dessvärre inte detta som en självklarhet. Därför skulle jag vilja uppmana dig som kvinna att ta eget ansvar. Känn efter vad din kropp vill på riktigt nästa gång du har mens och skapa tid i naturen och för dig själv… så mycket som går. Jag lovar dig en helt annorlunda månad efter de dagarna.

Vi kan låta naturen påminna oss om cyklerna och hur vi naturligt rör oss med dem och i dem.

Vi kan låta naturen påminna oss om cyklerna och hur vi naturligt rör oss med dem och i dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan aspekt av mensperioden som många av oss inte självklart är naturliga med är vilket mensskydd vi skall använda för att vara så snälla som vi kan mot både miljön och våra kroppar…

Jag har provat många varianter men de mest älskade och använda i min kollektion är nog ändå ImseVimses dambindor i ekologiskt bomull. Har faktiskt haft de äldsta i över 20 år och de fungerar fortfarande utmärkt. De brukar jag använda när jag inte har så mycket mens och mest när jag är hemma… eller inte är på resa då de givetvis måste tvättas och hängas på tork efter varje användning.

Tygbindor och olivtvål från ImseVimse

Tygbindor och olivtvål från ImseVimse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När jag reser använder jag Renée Voltaire Lingonvecka en fin serie med ekologiska dambindor som fungerar mycket bra.

Lingonveckan från Renée Voltaire - Ekologiska bindor

Lingonveckan från Renée Voltaire - Ekologiska bindor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Något annat spännande som jag hört talas om i många år men aldrig provat själv är ”LadyCup” eller ”Menskoppen”. En kopp som man försiktigt för upp i underlivet och som fylls och töms. Nej, den läcker inte om man bara har rätt storlek har jag hört. Jag har flera väninnor som är mycket nöjda. Den kan du till exempel hitta hos Alvehamn.se

Lady Cup - Menskoppen

Lady Cup - Menskoppen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och vill man vara väldigt enkel kanske en vanlig natursvamp i ett litet snöre passar. En bra tampong som jag själv har använt mycket. Fungerar helt perfekt om man bara tänker på att man behöver en ganska stor svamp (jämfört med en vanlig tampong) för att den inte skall läcka.

En natursvamp i ett bomullssnöre fungerar bra som tampong

En natursvamp i ett bomullssnöre fungerar bra som tampong

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu önskar jag dig bara en helt naturlig, vilsam och njutbar mensperiod nästa gång du har mens…

10 svar to Att ha mens helt naturligt
  1. Therese Lomner
    november 18, 2011 | 16:08

    Hej!
    Fint att du påminner om dom naturliga alternativ som finns under menstiden. Och hur viktig naturen är när vi är här i vår cykel. Jag är där just nu och jag älskar verkligen dom här dagarna. Men naturligtvis ännumer när det har skapats utrymme att få vara med kroppen och vilan.
    Jag använder menskoppen och är helnöjd. I vår familj har den bytt namn, Mio döpte den för längesedan till snippmug. Vilket jag naturligtvis tycker är jättegulligt… det kommer ju från mina barn 🙂

    Kram Therese

  2. Gita
    november 18, 2011 | 17:26

    Vad gulligt med snippmugg! 🙂
    Ja, visst är det fint Therese när man har tid att ta promenader och vila under mensdagarna. Det är som att själva mensen nästan hjälper till att komma närmare naturen om man tillåter sig att känna efter. Det är helt enkelt skönt att ha mens på ett naturligt sätt. Det känns också extra fint att faktiskt ta tid och tvätta bindor eller natursvampar. Det är så mycket glädje i att inte bara ta hand om min kropp när jag har mens utan också den stora Jordekroppen som vi bor på också. Jag bara NJUTER! 🙂

  3. Jivan
    november 18, 2011 | 18:36

    Tack Gita för att du delar detta så enkelt och gör detta tillgängligt för alla. Jag baxnar i alla sopor våra kroppar producerar, med början bland blöjorna! Blähhh
    Så Jaaa!

  4. Anneli Axelsson Lind
    november 21, 2011 | 15:13

    Hej Fina! Återigen blir allt som det ska… Åkte hem från jobbet idag. Kropp, själ hela jag var i obalans och likt en orm som ömsar skinn vände och vred jag mig i något slags oroligt sökande. Min mens spelar mig spratt just nu… Kommer den, kommer den inte. Vad innebär det om den inte gör det… Så jag tog beslutet att åka hem. Bäddade ner mig, långt in under täcket och tänkte mig ett alldeles eget livmoderlikt rum… Så en promenad i höstensträdgård med Roxy=2årig hund som just börjat sitt löp… Kommer in, vi lägger oss nära varandra i soffan.I samförstånd, en önskan att bara vara och låta våra cykler ha sin gång. Ville inte vara i jobb och med så många människor just idag… Läser så din text och ler… Tack Gita!

  5. Gita
    november 21, 2011 | 18:47

    Jag håller med dig jivan… tänk om alla kunde föreställa sig sopberget var och en av oss skapar? Undrar vad som skulle hända då?

  6. Gita
    november 21, 2011 | 18:49

    Tack fina Anneli för att du delar din vackra mensprocess! 🙂
    Ja, det är jordnära och väldigt skört precis de här dagarna… fint att kunna dela med en hund och en vän.
    Massor av vilsam kärlek till dig! <3

  7. Siss
    december 7, 2011 | 02:38

    Själv hatar jag verkligen mens! Guds straff till kvinnan. Men när jag använder menskopp behöver jag åtminstone inte ha så fruktansvärt dåligt samvete.

    • Gita
      december 7, 2011 | 22:47

      Visst är det skönt att veta att man tar hand om naturen samtidigt som man inte utsätter kroppen för alla de kemikalier som finns i blekta tamponger och bindor. Har som sagt inte själv provat menskoppen men vet många som är nöjda.

  8. Lena jakobsson
    december 18, 2011 | 12:44

    En straffande Gud finns inte och mensen är inget straff, Siss utan det vackraste av allt vackert för den visar att du är duglig att sätta nya liv till världen. Mensen är det heliga blodet som renar livmodern efter en månad då du inte blivit befruktad så du nästa månad skall vara renad och hel inför eventuellt befruktning för att du ska kunna vara med om det största och mäktigaste av alla livets mysterium att bära och föda ett barn!
    Vilket mensskydd du använder ska utgå ifrån det som får dig att må bäst oavsett allt annat.

  9. Veronica
    december 12, 2012 | 12:25

    Hej på er!
    Jättebra skrivet och många bra tips!
    Har någon frågor rörande LadyCup menskopp svarar vi på mejl dygnet runt!
    Tänk att menskopp funnits i snart 100 år och fortfarande betraktas som nyhet!
    Sköt om er & god jul!
    Veronica
    LadyCup Sverige