Baljväxter är goda och kan rädda världen

En stor del av klimatfrågan – och kanske den svåraste och för många känsligaste biten – är vår mat.

6 forskare från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet har nyligen publicerat en debattartikel i Miljöaktuellt, där de berättar om baljväxternas fördelar för klimatet, miljön och hälsan. Bl.a. skriver de att baljväxter är rika på kostfiber, högvärdigt protein samt flera vitaminer, mineraler och bioaktiva substanser. Därtill även en typ av stärkelse som stabiliserar blodsockret och minskar risken för diabetes. Vid odling av baljväxter behövs inte konstgödsel, vilket är en stor klimat- och miljöbov. Och fleråriga baljväxter förbättrar även markens struktur, bördighet och kolinlagringsförmåga.

Ta även gärna ett titt på Baljväxtakademin, som arbetar med alla typer av frågor som rör baljväxter, både yrkesmässigt och hobbybetonat. Där kan man få tips om allt möjligt bl.a. hur man groddar.

Det kan kännas enkelt, logiskt och rationellt att energieffektivisera, välja bränslesnåla bilar eller giftfri mat. Men att ändra matvanor är tydligen ett svårare ämne. Kött-konsumtion i världen (och Sverige) har ökat markant de senaste årtiondena och utgör idag ett reellt hot mot både klimat, miljö och vår egna hälsa. Animaliska livsmedel har som utgångsläge långt större klimatpåverkan än vegetabiliska livsmedel. Och en stor del av köttproduktionen bedrivs idag som en industri med mer fokus på effektivitet och ekonomi snarare än kvalitet, hälsa och etik.

Sedan vi började Ekosvensson-projektet i maj i år har vi minskat vår konsumtion av animaliska livsmedel, först och främst kött. Jag själv har stått för den största minskningen eftersom jag verkligen har tyckt om att äta mycket kött. Även om jag tidigare har varit vegetarian, så kände jag att tog emot att skulla minska köttkonsumtionen. Som tur var fick jag hjälp på traven av min läkare, som rekommenderade att äta mindre kött av hälsoskäl. Och när det väl kom till kritan var det förvånansvärt enkelt att dra ner på köttet och äta mer av först och främst baljväxter men även nötter och frön.

Min solklara favorit är kikärtor, som jag nästan inte kan få nog av.

Det smakar helt enkelt gott! Som hummus eller oftare bara kokta med salt och serverat med rikligt med god, ekologisk olivolja. Mums! Det har t.o.m. gått så långt att när andra i familjen äter chips eller popcorn en fredagskväll framför teven, så njuter jag en skål varma kikärtor med salt och olja.

Om man köper kikärtor som torrvara, så måste de först läggas i blöt över natten innan de är redo att tillagas, vilket ibland kan utgöra ett problem. Därför gillar jag själv att köpa förkokta kikärtor, linser och blandade bönor i kartongförpackning. Då blir det mycket snabbt och enkelt att tillaga. De finns i de flesta livsmedelsbutiker. Denna vecka har Willys t.o.m. ett specialerbjudande där man kan köpa 3 för priset av 2.

Hör gärna av dig med dina egna favorittips på hur du brukar tillaga baljväxter.

Willys ekologiska bönor och kikärtor - v40 2011

Willys ekologiska bönor och kikärtor - v40 2011

Kommentarfunktionen är avstängd.