Bisfenolfria tonfiskburkar

Du har väl inte missat den senaste tidens debatt om bisfenol A i konservburkar? Eftersom både jag och speciellt den stora katten älskar tonfisk, så har jag en tid försökt låtsas att jag inte hinner med att sätta mig in i frågan. Någon liten miljö-/hälsosynd får man väl ha kvar?

Dock kunde jag inte låta bli att läsa några av reportagen i SVD vilket gjorde mig minst sagt orolig.

Eftersom jag har ett litet lager med tonfisk från Willys hemma surfande jag in på Axfoods hemsida för att läsa vad deras miljöchef, Åsa Domeij har skrivit om ämnet.

Där står det bland annat: ”Axfood har gjort en total inventering av förpackningarna till våra egna märkesvaror. Det visar sig att det finns bisfenol A i många förpackningar, men för flertalet produkter finns det leverantörer som inte använder bisfenol. Alltså går det att ta bort, men det är en process som tar tid. Tetraförpackningar som används som ett alternativ till konserver eller drycker innehåller inte bisfenol A.”

Det lät ju ganska bra tyckte jag.

Nästa gång jag tömde en tonfiskburk råkade jag se att det fanns ett telefonnummer till Willys konsumentkontakt på burken. Nu var jag bara tvungen att ringa och kolla. Finns det bisfenol A i mitt favorit tonfiskburk var den stora frågan.

Lättnaden och förvåningen var stor, när svaret var att just min favorit tonfisk var förpackad i en burk som var helt bisfenolfri. Toppen! Dessutom fick jag reda på att tonfiskkonserver från Colombia innehöll Bisfenol, men inte dem från Thailand.

Dagens tips till er som inte vet vad konservburkarna innehåller: ring och kolla med livsmedelsbutikens konsumentkontakt.

Tonfiskburkar utan Bisfenol

Tonfiskburkar utan Bisfenol

6 svar to Bisfenolfria tonfiskburkar
 1. Linda
  juli 19, 2012 | 00:30

  Jag har följt debatten om bisfenol A sedan länge (har en dotter som är född 2008 – året då de förbjöd BPA i nappflaskor). Det är väldigt skrämmande tycker jag, men samtidigt otroligt bra att debatten kom igång lite mer på allvar efter reportrarnas lilla ”experiment”.
  Tetrapackade passerade och krossade tomater har jag kört med ganska länge nu. En del matlådor har fått slängas. Försöker alltid kolla på plastförpackad mat (t.ex ost) om det finns en sjua på förpackningen. Vilket det tyvärr ofta finns!
  Ruskigt irriterande är det att ICA’s små vita bönor och röda linser av märket ”I love Eco” ska vara förpackade i plastförpackningar med en sjua på.
  De röda linserna kan man ju få tag på ekologiska av annat märke, t.ex. Saltå Kvarn, men de små vita bönorna har jag inte funnit någon annan stans. De är så goda att ha i grytor, just för att de är så små 🙂
  Tonfisk är väl inget vi äter särskilt ofta. Det var troligen mer än ett år sedan sist. Men jag fann nyligen ett recept på tonfiskmackor som jag så gärna ville prova någon dag.
  Så tack för tipset om Willys tonfiskburkar 🙂

  Receptet på tonfiskmackan hittar du förresten här: http://www.coop.se/Recept–mat/Recept/t/tonfisksmoergaas/

  • Jens
   juli 21, 2012 | 10:15

   Tack för dina kommentarer, Linda. Kul att ta del av dina erfarenheter.

   Förklara gärna mer om vad ”7:an” betyder och var man hittar den på förpackningarna. Jag måste ha missat det.

 2. Anna
  april 11, 2013 | 19:07

  Hej!
  Jag blev också nyfiken på det här med ”sjua på förpackningen” så jag googlade på det och hittade den här länken http://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/plastmarkning/

 3. Stina
  januari 23, 2014 | 08:50

  Att diskutera bisfenol i samma inlägg som tonfisk känns ju lite märkligt. Nej, det är inte bara ekosäker tonfisk som används i fiskkrosset och i fiskeriet råkar även hajar och tex sköldpaddor illa ut. Sluta äta tonfisk är väl det ekotipset! Ladda ner Naturskyddsföreningens gröna guide så har ni koll.

 4. Patrik
  januari 31, 2014 | 14:08

  Har mailat runt massa leverantörer och letat i veckor nu och så var det bara en googling bort. Tack! 🙂 Blir en sväng till Willys idag! Har dock inte hittat något eco alt utan bisfenol på kidneybönor än. :/ Någon som vet? Kung markatta är i dagsläget tyvärr ett alt. Hoppas på svar från saltå kvarn snart..

 5. Ann-Sofie
  februari 4, 2014 | 09:46

  Bra inlägg i en viktig fråga. Låt oss hoppas att många snart och snabbt får upp ögonen för dessa frågor.

  Som tack lämnar jag ett länktips. Du kanske redan har läst det, men ändå: http://www.ewg.org/bpa/