Det är enkelt att äta klimatsmart

Tvärtemot vad många tror är det faktiskt enkelt att förstå hur man ska äta klimatsmart. Åtminstone om man är nöjd med ett bra resultat och inte försöker vara perfekt.

Det viktigaste man ska komma ihåg är:

  1. Minska konsumtionen av de stora klimatbovarna (nöt- & lammkött, exotisk flygimport, ost och gris) och animaliska produkter rent allmänt.
  2. Öka konsumtionen av de stora klimathjältarna (potatis och rotfrukter) och vegetabiliska produkter rent allmänt.

Om man dessutom väljer närproducerat, eller åtminstone från Norden, och undviker varor från växthus, som värms upp med fossilt bränsle….ja, då har man kommit riktigt långt.

Vill du därutöver ha tips om olika proteinkällor (som ofta är animaliska) så kan du:

  1. Minska nöt, lamm, gris och ost
  2. Öka fågel, ägg, bönor, linser och nötter

Det är alltså inte så svårt att veta vad man ska välja….det svåra är att göra det! I diagrammet nedan kan du se hur det gått för oss sedan starten 1 maj 2011. Vi äter väldigt lite klimatbovar, men å andra sidan äter vi heller inte så mycket av det mest klimatsmarta.

Hur ser det ut hemma hos dig? Har du några bra och framför allt enkla tips?

Andel klimatsmart mat sedan 1 maj 2011

Kommentarfunktionen är avstängd.