Hej då, Wall Street!

Gårdagens nyheter var som vanligt fulla av inslag om ekonomiska problem och dess effekter. Det blir tydligt att vårt nuvarande ekonomiska system (den gamla kapitalismen) och sätt att se på pengar inte fungerar längre. Och att det är dags att hitta ett nytt.

I Europa präglas många länder (Grekland, Spanien, Portugal osv.) av stora motsättningar, eftersom man genom många år har levt på lån, som nu ska betalas tillbaka. Förlorarna blir den unga generationen, vars utbildning delvis sparas bort, som inte kan få jobb (tydligen är ungdomsarbetslösheten i Spanien uppe på 50%) och som får ärva ett enormt skuldberg. I USA ratar studenterna jobben på de stora investment bankerna på Wall Street, som ses som en symbol för det ekonomiska misslyckande som även USA befinner sig i.

Bilden förstärks även av att se hur världens finanspolitiker och banker kämpar för att skapa nya lån och stödgarantier. Missförstå mig inte…utan dessa lån och stödåtgärder skulle krisen bli ännu värre. Men det är uppenbart att alla insatser handlar om att bevara ett system som inte har följt med tiden.

Det är dags att välkomna nya sätt att betrakta och använda pengar.

Hur det ser ut vet jag inte, men jag letar efter något mer hållbart. Just nu läser jag en riktigt intressant bok, Sacred Economics av Charles Eisenstein, som bland annat visar hur pengar idag styr oss istället för att göra livet enklare för oss. Boken innehåller även lösningar, men dit har jag inte kommit än. Dock skriver han en hel del om fördelarna med ett ekonomiskt system, där inte allt görs upp i pengar.

Har du några bra boktips eller tankar om hur ett mer modernt ekonomiskt system skulle kunna se ut?

Sacred Economics av Charles Eisenstein

Sacred Economics av Charles Eisenstein

YouTube Preview Image

Kommentarfunktionen är avstängd.