Hur full är din soptunna?

Varannan måndag morgon töms soptunnorna på våran väg. För några år sedan var det ett återkommande stressmoment att försöka komma ihåg om det var dags att ställa fram soptunnan eller inte. Du vet kanske hur det är – måndag morgon – och man är småtrött och ska skynda sig till bussen.

Idag slipper vi (dvs. jag) detta stressmoment helt och hållet. Trots att vi har bytt till den minsta storleken soptunna. Anledningen till detta stavas först och främst KOMPOST, dvs. att vi numer slänger det mesta av våra matrester (allt vegetabiliskt matavfall) på komposten. Och att det inte längre bor några stora barn i huset. Jag har läst någonstans att cirka 40% av våra hushållssopor är matrester. Och det tror jag stämmer mycket bra. Vi fyller lätt en 10-liters spann med matavfall varje vecka.

I morse tittade jag i soptunnan innan den skulle tömmas och såg 2 påsar långt nere på botten. Gissa om jag brydde mig, när jag kom hem på kvällen och upptäckte att soptunnan inte var tömd?

Hur full är din soptunna?

Vår stort sett tomma soptunna

Vår stort sett tomma soptunna

För skojs skull tog jag också en bild på en av grannarnas soptunna. Ungefär så här har vår egen soptunna också sett ut – åtminstone nån gång ibland. Tänk vad det skulle spara sopgubbarnas fysik och sopbilarnas bränsleförbrukning om alla hade enkla och bra möjligheter att kompostera eller göra biogas av sina matrester!

En något överfull soptunna

En något överfull soptunna

11 svar to Hur full är din soptunna?
  1. Johannes
    maj 7, 2012 | 21:01

    Har ni inte biogasproduktion? Det är det absolut bästa för miljön. T.o.m bättre än kompost.
    Vår soptunna är alltid full men det beror på att vi aldrig åker iväg till återvinningsstationen eftersom vi har färgsortering.
    Gillar er blogg, det är ett fantastiskt initiativ!! Kör hårt 🙂

    • Jens
      maj 8, 2012 | 05:39

      Hej Johannes! Kul att höra en ny röst på bloggen. Nej, biogas-produktion har vi inte. Men jag ska ta och fråga kommunen om det när jag ändå kollar eventuell sänkt soptunneavgift vid färre hämtningar. Det vore ju fantastiskt om man visste att alla matrester gick till biogas. Jag blir lite avis.

      Likaså blir jag avundsjuk på ert färglada och smarta sopsystem. Har hört talas om det tidigare, men det finns väl inte i mer än några enstaka kommuner, eller?

      Kul att du gillar bloggen, tipsa gärna dina vänner, och tack för ditt eget bidrag! Det ska bli spännande och se hur pass självklart grönt och miljövänligt vi vanliga svenskar lever om 2-3 år. Jag tror att mycket kommer att hända.

      • Johannes
        maj 8, 2012 | 07:35

        Hej, och tack för feedback på tweeten också!

        Färgsorteringen är det bästa som hänt Eskilstuna på mycket länge vad gäller miljöfrågor. Jag tror det finns två grundkriterier att få alla att sortera (inte bara vi som redan är ”frälsta”). Det ska vara enkelt och det får inte kosta mer. Når vi de två målen så ökar incitamentet enormt att få folk att sortera. I Eskilstuna fick alla göra ett val om de efter ett års testperiod ville fortsätta med färgsorteringen eller inte, 95% fortsatte.

        Som det ser ut idag är vi ensamma i hela EU med att ha färgsortering för alla förpackningar (utom glas) och matavfall. det finns en del kommuner som har grön påse för maten men som inte har valt att köra systemet fullt ut.

        Hör av er om ni vill komma på studiebesök. Jag kan visa er både hur det fungerar hemma hos oss privat, och även inne i sorteringsanläggningen. Det är en upplevelse 🙂

        Jag tror som dig att mycket är på gång, både i Sverige och i utlandet. Vi har internationella besökare här ett par gånger i månaden för att titta på anläggningen vilket är fantastiskt skoj. Vi i Sverige har trots allt (jämfört med stora delar av världen) kommit väldigt långt, så kan vi vara med och dela med oss av den kunskapen så vore det riktigt bra.

        Självklart fortsätter jag att tipsa om er blogg 🙂

        • Jens
          maj 8, 2012 | 08:54

          Hej igen, Johannes. Kul att höra att färg-sopsystemet har blivit så väl mottaget bland användarna!

          Kan ni inte exportera färgsystemet till andra ställen i Sverige? Är det en realistisk möjlighet eller bara önsketänkande från min sida?

          Jag håller helt med gällande enkelhet och ekonomi. Eftersom sopsortering rent samhällsekonomiskt måste vara lönsamt så gissar jag att enkelheten (innan färg-sopsystemet togs i bruk vill säga) är den största utmaningen. Även om ett färgsorteringssystem säkert också kräver en del initiala investeringar.

        • Jens
          maj 8, 2012 | 09:00

          Tack för inbjudan förresten!

          Det ska jag komma ihåg vid passande tillfälle.

  2. Johannes
    maj 8, 2012 | 09:30

    Vet inte om vi kan ”exportera” systemet rakt av. Dock är vi behjälpliga så mycket vi mäktar med.
    Vi jobbar mycket med att hjälpa kommuner utomlands (bl.a i Indien, Menorca och Afrika) att titta på möjligheterna att bygga upp en biogastillverkning.
    Vi tror lite på att de som besitter kunskap har ett ansvar att förvalta och sprida den. lite så som ni gör med ekosvensson.se 🙂

    Vår anläggning klarar av en hel del avfall, så det är ju inte omöjligt att koppla på fler kommuner om det finns intresse (kanske t.o.m. från Örebro….). Samverkan är ofta nyckeln till framgång, men då krävs det ofta att prestigen måste släppas från de styrande.
    Jag personligen tror att färgsortering som fenomen är här för att stanna just p.g.a enkelheten och närheten till kund.

    • Jens
      maj 8, 2012 | 10:19

      Tack, Johannes för ytterligare info.

      Jag kan berätta att jag just har talat med Peder Karlsson på Hallsberg kommun. Han berättade bland annat att de häromveckan hade varit på studiebesök hos er i Eskilstuna, och att han var mycket imponerad. Dock framhävde han just att den typen av anläggning kräver samverkan över kommungränserna, eftersom den blir för stor för en liten kommun som Hallsberg. Kanske läge för er att erbjuda ett samarbete?

  3. Johannes
    maj 8, 2012 | 11:09

    Oj, det var intressant och positiv information! Det ska jag absolut ta med till mina chefer 🙂

    Hallsberg är ju inte jättestort så jag förstår att underlaget inte finns där.
    Fördelen med om de skulle haka på färgsorteringen är att det inte krävs några som helst investeringar för dem. Inga nya soptunnor eller sopbilar behövs. Det är bara informera och köra på (lite förenklat kanske 🙂 ).

    • Jens
      maj 8, 2012 | 11:31

      Vi håller tummarna. Lycka till!

  4. Jimmy
    juli 6, 2012 | 22:06

    Hej sökte på sopptunna hallsberg och hitta dennna bloggen och tycker att de du skriver om att slänga matavfall i en kompost är en mkt bra ide på grund ut att de sparar miljön och sopgubbar! själv är ja soppgubbe som du kallade i hallbergs kommun:P alla soppor som vi tar hand om får kommunen betala för eller a den som har sopptunnan rättare sagt eftersom verksamheten ska gå plus minus noll! ju mer soppor vi tar hand om ju mer kostare de för både kommun och för folket som bor i komunnen. om personerna i kommunen började sortera bättre skulle konstnaderna gå ner ganska mycket. om ett sopkärl är så där fullt som du har på bilden kostar de extra för den personen att få kärlet tömt.
    Mvh sopgubbe på kommun:)

    • Jens
      juli 17, 2012 | 16:57

      Tack för ditt svar Jimmy!

      Kul att höra från en expert. Nu vet vi (och alla som läser det här) ännu bättre varför det är viktigt att sopsortera ordentligt!