Hur mycket drar en gammal kyl/frys? – del 2

Nu har det gått nästan 2 veckor sedan vi började mäta hur mycket el våra gamla kyl- och frysskåp drar. Hög tid för en första uppföljning.

Elförbrukningen har snittat 1,264 kWh per dygn, vilket svarar till cirka 461 kWh per år. Med ett elpris på cirka 1,30 blir det ungefär 600 kr per år.

Frysen är förstås den stora energiboven, cirka 338 kWh per år, dvs. nästan 3 gånger mer än kylskåpet (ca 123 kWh/år). Till saken hör att vi egentligen har ett ganska litet behov av en frys. Frysta bär till frukosten och lite fryst fisk ibland är nog det vanligaste.

Lönar det sig rent ekonomiskt att byta ut de gamla skåpen? Efter en snabb beräkning blir svaret – JA! Men det förutsätter att vi ger avkall på en del utrymme och går över till ett kombinerat kyl/frys-skåp istället för de nuvarande två.

På Elgiganten.se hittade jag ett A+++ klassat kyl/frys kombiskåp från Bosch, som endast drar 150kWh per år. Dvs. en tredjedel av vår nuvarande förbrukning. Just det här skåpet verkar också vara relativt tyst (38 db), vilket är ett extra plus.

Kombiskåpet kostar 6.990 kr inkl. frakt vilket skulle betyda en avkastning (besparing i procent av inköpskostnaden) på cirka 5,8%. Besparingen utgör cirka 405 kr per år (461-140 kWh = 311 kWh * 1,30 kr).

Om vi finansierar köpet själva, så är frågan om 5,8% efter skatt är en bra investering – vilket jag tycker. Och om vi lånar pengarna är frågan om vi kan få en ränta som ligger under 5,8% efter skatt. Fullt möjligt med bank- eller bolån, men knappast med butikskedjornas finansieringserbjudanden.

Bosch kombiskåp kyl/frys

Bosch kombiskåp kyl/frys

Energimärkning A+++, 150 kWh och 38 db

Energimärkning A+++, 150 kWh och 38 db

3 svar to Hur mycket drar en gammal kyl/frys? – del 2
 1. Bertil Forsman
  oktober 26, 2012 | 21:08

  Hej, är litet kritisk till resonemanget att det lönar sig att byta ut en väl fungerande äldre kyl och frys.
  – dels bör man jämföra med ny kyl o frys med samma storlek och funktion
  – dels skall man ta hänsyn till att förbrukningen ger ett värmetillskott i huset under stor del av året och att det faktiskt är en liten värmepump man har i köket. Den producerade värmen måste ersättas med annan värme under minst halva året och den kostar också beroende på hur den produceras.
  Dessutom är min uppfattning att nyproducerade kyl o frysar har betydligt kortare livslängd än äldre och speciellt om man väljer en variant med inbyggd fläkt. Garantitid ?

  • Jens
   oktober 27, 2012 | 09:43

   Tack för kommentaren, Bertil.

   Jag håller med dig att inlägget var lite väl ensidigt. Att jämföra olika storlekar på gammal och ny kan dock vara relevant ibland om man som vi inte utnyttjar all kapacitet.

   Däremot har jag upptäckt vissa brister i kalkylen, så avkastningen inte är så stor som först antaget.

   Livslängden är en viktig fråga, som jag inte har något bra svar på. Håller kylar bättre eller sämre än förr? Jag vet inte, men min magkänsla ger dig nog rätt….

   PS. Vi har fortfarande kvar vår gamla kyl & frys.

   • Anders Dahl
    november 17, 2012 | 19:57

    Även om ett byte skulle vara bra för egen ekonomi, vill jag gärna tänka på totala resursanvändningen. Så länge saker fungerar som de ska, bör man använda dem.
    Ett alternativ till att köpa nytt är att hitta resurssnålt begagnat.