Igår köpte jag INTE odlad norsk lax

Jag gillar verkligen lax. Och jag har inget emot att göra en bra affär. Därför har jag länge blundat för det jag vet om odlad norsk lax.

Igår handlade jag helgmat på ICA och stannade framför fiskdisken för att se om de hade erbjudande på lax. Och mycket riktigt 89 kr kilot för odlad norsk lax. Ett fynd.

Vanligtvis brukar jag i dessa lägen köpa på mig några kilo och lägga lite i frysen för senare konsumtion. Men den här gången lät jag bli – jag kunde inte längre lura mig själv.

Ibland gör man saker, även om man innerst inne vet att det inte är bra, eller hur?

Det har jag länge gjort när det gäller odlad norsk lax. Trots att jag har vetat att det är ett enormt resursslöseri att odla lax, miljön tar stryk och att en SVT-dokumentär visade att etiken i branschen närmast var obefintlig. Droppen blev när jag fick reda på att den odlade laxen är en av de fiskar som har mest flamskyddsmedel i sig. Därför lät jag bli. Jag kunde helt enkelt inte få mig själv att köpa laxen, även om smaklökarna och plånboken ropade: köp, köp.

Tur att det finns alternativ.

När vi var på Willys senast hittade vi bland annat KRAV- och MSC-märkt, krokfångad kolja- och torskilé. Även producenten, Domstein, hade sin egen miljögaranti på produkten. Och när jag närläste på förpackningen såg jag att förpackningen var FSC-märkt! Full poäng, Willys!

Så istället för stekt lax, blev det fisksoppa med mycket saffran. Även det en riktig fullträff.

Vad köpte du INTE igår?

KRAV- och MSC-märkt samt krokfångad fisk

KRAV- och MSC-märkt samt krokfångad fisk

Kommentarfunktionen är avstängd.