Kan man diska klimatsäkert?

Orden klimatsäker, klimatneutral, klimatkompenserad dyker upp allt oftare.

Det är lite av en djungel. Den korta förklaringen är att det finns ett stigande antal produkter, tjänster och t.o.m. hela företag som har gjort ett gediget (som oftast) arbete med att kartlägga den klimatpåverkan som produkten, tjänsten eller hela företaget har. För produkter och tjänster talar man om s.k. livscykelanalyser. Därnäst kompenserar företaget för den beräknade klimatpåverkan på olika sätt, som exempelvis trädplantering, utsläppsrätter eller olika klimatprojekt, vilket vi kommer att ta upp senare.

Oavsett vad man tycker om de olika metoderna att kompensera för produkternas klimatpåverkan, så tycker jag att det är häftigt att se att det sakta men säkert växer fram ett större och större urval av produkter och tjänster, som har tagit höjd för (och kompenserat för) produktens klimatpåverkan!

Naturligtvis är det inte det bästa för miljön om vi ökar konsumtionen av de största klimatbovarna bara för att de är klimatkompenserade. Men om det inte handlar om rena klimatbovar, så ger företagens klimatkompensation oss möjlighet för att göra bättre och enklare val än tidigare.

Ett sådan produkt som vi använder just nu är ”klimatsäkrat” maskindiskmedel från Såklart, som är Willys egna varumärke. Produkten i sig är redan godkänd av både Svanen och Astma och Allergi Förbundet, vilket vi tar som ett gott tecken, även om man blir lite (eller mycket) konfunderad när stort sett alla maskindiskmedel på marknaden är märkta med antingen Svanen eller Bra Miljöval. Kan det verkligen stämma att alla dessa produkter är bra för miljön? Själv är jag tveksam men det får vi ta upp i ett annat blogginlägg.

Har du hittat några bra klimatsäkrade, klimatneutrala eller klimatkompenserade produkter/tjänster som du vill tipsa oss om? Hör gärna av dig.

Såklart klimatsäkrat maskindiskmedel

Såklart klimatsäkrat maskindiskmedel

2 svar to Kan man diska klimatsäkert?
 1. Maria
  november 13, 2011 | 12:01

  Svanen har lägre miljökrav än naturskyddsföreningens Bra Miljöval (symbol Falken), som är världens tuffaste miljömärkning. Därför köper jag bara de produkter som är märkta med Bra Miljöval. Ett extra plus är om varan även är märkt med svalan: Astma- o allergiförbundet.
  *Tvättex maskindisk – 5,5 kg – rek. av Astma och Allergiförbundet (googla) Bra Miljöval
  *Ocean maskindisktablett (googla)Bra Miljöval
  *Havoline Maskindisk Pulver, Havoline Maskindisktabletter (googla) Bra Miljöval

  • Jens
   november 13, 2011 | 12:27

   Tack för tipsen, Maria!