Klimatskalsexperten Per Karnehed på besök

Idag har vi haft besök av Per Karnehed och hans son Joel. De har mätt hur pass lufttätt vårt hus är och tagit reda på var det finns läckor som bör tätas. Det var både roligt och mycket intressant.

Man stänger av all normal ventilation i huset och suger ut respektive blåser in luft med en viss kraft för kunna mäta och identifiera läckor.

Joel Karnehed framför aggregatet som skapar luftströmmarna

Joel Karnehed framför aggregatet som skapar luftströmmarna

Därefter gick vi igenom hela huset med en värmekamera och ett instrument som mätte luftströmmar för att identifiera läckorna. Det intressant att se att t.o.m. små hål från spik/skruv i väggen gav upphov till drag och därmed värmeförluster. Om jag förstod det rätt, så är lufttätheten i vårt hus ändå ganska acceptabel. 380 liter per sekund, tror jag att Per sa, att genomströmningen var.

Jag fick tänka helt om när det gäller att ha lite drag i huset rent allmänt. Jag har nämligen alltid trott att det var en fördel (om vi bortser från energiförlusten) med lite drag, eftersom man därmed fick renare inomhusluft. Men det var helt fel. Allt drag går ju igenom väggar/tak och därmed gammalt, smutsigt byggmaterial och är på inget sätt hälsosamt att andas in. Hoppsan! Nu förstår jag lite bättre varför vår energikonsult talar så positivt om effekten på inomhusklimatet med ett FTX-system, som filtrerar luften.

Vill du veta mer om klimatskal och lufttäthetsprovning så ta en titt på Pers egen hemsida.

PS. Utöver att vara mycket kompetent inom sitt område, så är Per även en riktig eldsjäl som brinner för förnybar energi. Hemma har han exempelvis installerat solceller som täcker hela familjens förbrukning av hushållsel.

Klimatskalsexperten Per Karnehed med sonen Joel

Klimatskalsexperten Per Karnehed med sonen Joel

Per Karnehed mäter luftströmmar

Per Karnehed mäter luftströmmar

Kommentarfunktionen är avstängd.