Klimatsmart kökskompostering med Bokashi

För några år sedan började vi kompostera vårt vegetabiliska köksavfall hemma i trädgården. Den första aha-upplevelsen var att soptunnan aldrig mer blev full – knappt halvfull som oftast.

Jag som trodde, att jag gjorde gott för miljön fick sedan reda på att min fina kompost faktiskt var en klimatbov, som läckte växthusgaser om man inte regelbundet vända jorden, vilket jag inte gjorde.

Glädjen blev stor när jag upptäckte att det finns ett lätt sätt att kökskompostera klimatsmart, nämligen med Boksahi. Bokashi är speciellt utvalda mikroorganismer, som blandat med växtfibrer används vid kökskompostering. Man blandar helt enkelt i lite Bokashikli varje gång man slänger matavfall i den lufttäta komposthinken. När hinken sedan är full låter man den stå ett par veckor för efterjäsning och därefter kan man göra jord av matavfallet utan att släppa ut en massa växthusgaser och kompostjord blir t.o.m. mer näringsrik.

Gå in på Bokashi.se för mer information.

Klimatsmart kökskompostering med Bokashi

Klimatsmart kökskompostering med Bokashi

6 svar to Klimatsmart kökskompostering med Bokashi
  1. Jivan Wells
    juni 17, 2011 | 09:59

    I want one!
    Underbart – denna har jag längtat efter!
    Tack för Tweeten 😉

    Kram
    Jivan

    • Jens
      juni 17, 2011 | 13:34

      Kul att höra, Jivan.

      Vi tycker själva att det är en fantastisk produkt. Väl värd att prova och rekommendera till andra.

      Lycka till!

  2. annika christensen
    augusti 30, 2011 | 12:03

    Här är en till som är frälst på att göra kompost på detta vis.
    Annika

    • Jens
      augusti 30, 2011 | 12:34

      Härligt! Vill du dela med dig lite av dina erfarenheter?

  3. HerrBanan
    november 17, 2011 | 15:30

    En Skurupsborr är också ett himla bra alternativ, en jordborr helt enkelt. Man går ut i sin trädgård och borrar ett hål, man borrar lätt ett hål på 1m på typ mindre än 10 min. Därefter får man leta upp ett lämpligt lock att ha över. Bara att kasta ner i sitt organiska skräp i hålet, det tar ett tag innan det blir fullt, men det kommer jord o djur till godo omgående. Innan tjälen kommer, kan det vara bra att göra några extra hål.

    • Gita
      november 18, 2011 | 12:29

      Mycket bra alternativ och tack för tipset!
      Var på en kurs i ekoligisk trädgårdsodling i somras som du kan läsa om här på bloggen också… http://www.ekosvensson.se/en-kurs-i-ekologisk-tradgardsodling/ Där hittar du en bild på din borr. Jag vill gärna ha en sådan och kanske kommer vi till den inom kort. 😉