Kreativa ungdomar skapar UF-företag med miljöprofil

Varje år startar tusentals gymnasieungdomar runt om i landet s.k. UF-företag (Ung Företagsamhet). I år startade dryga 22.000 ungdomar över 7.000 UF-företag.

Två år i rad har jag haft nöjet och äran att sitta i juryn för Hållbart Företagande för UF-företag i Örebro län. Måndag den 11 mars hölls en UF-mässa på Conventum där vinnarna korades inom ett antal kategorier (bästa säljare, monter, hemsida, logga etc.).

Bland de nominerade till Hållbart Företagande fanns bland annat Ekotvätt (tvättnötter), Sentimental (retro tv-spel), WiseWater (ihoprullbara vattenflaskor), Flugfabriken (flugor av återvunnet tyg) och Yun-Ji Lim (coola vintage kläder).

Jag imponerades av att många av företagen hade hemsidor med webbshop och betallösning, Facebook-sidor, Twitterkonton och till och med instruktionsvideos på YouTube. Flera företag hade också lyckats bra med försäljningen. Exempelvis hade Ekotvätt sålt över 300 kg tvättnötter och Flugfabriken mer än 100 flugor.

Vinnare i Hållbart Företagande blev Ekotvätt följt av WiseWater och Flugfabriken.

Men det var Flugfabriken som vann mitt hjärta med sin fantastiska monter!

Snacka om kreativitet och glimten i ögat. Jag har varit på många mässor men har aldrig sätt en roligare och mer i ögonfallande monter! Dessa 16-åringar var verkliga proffs.

De hade utnyttjat den lilla monterytan (typ 2 kvm) till max genom att placera ett bord med symaskin och 2 stolar OVANPÅ själva montern! Där satt två killar och sydde flugor i ”direktsändning”…..filmade av en kamera som visade deras arbetsinsats på en skärm på sidan av montern.

Längs monterns kant fanns ett stuprör där killarna slängde ner färdiga flugor som hamnade direkt i en korg så kunderna kunde välja mellan nytillverkade flugor i alla färger och mönster.

Flugorna tillverkades av återvunnet tyg från gamla kläder, gardiner etc. Man kunde både köpa färdiga flugor och komma med eget tyg och göra specialbeställningar. Ta gärna en titt på deras hemsida.

Inte konstigt att Flugfabriken tog hem 6 priser i olika kategorier (Bästa UF-företag, hemsida, hantverk, hållbart företagande, produkt, monter)…

Flugfabriken tog hem priser i 6 olika kategorier

Flugfabriken tog hem priser i 6 olika kategorier

Flugfabrikens helt suveräna monter

Flugfabrikens helt suveräna monter

Kommentarfunktionen är avstängd.