Lätt stigande elförbrukning det senaste året

Efter några år med fallande elförbrukning så har det igen börjat peka uppåt. Det senaste året (t.o.m. februari 2013) steg vår elförbrukning med 11% till 11.350 kWh/år.

Väderleken (hur kall vintern har varit) brukar vara den viktigaste faktorn eftersom vi har ett eluppvärmt hus. Min känsla är också att den senaste vintern har varit lite kallare än den föregående.

Andra faktorer kan vara att jag själv har tappat lite av mitt smått överdrivna intresse för att försöka pressa ner förbrukningen och dagligen ha koll på mätarställningen. 😉

Dels för att det känns mindre intressant att lägga tid på relativt till andra saker, men också för att vi idag är självförsörjande med egen solel. Då blir det liksom mycket mindre viktigt att spara några 100 kWh per år eftersom vi själva står för all produktion.

Det är en riktigt god känsla!

Elförbrukning de senaste 12 månaderna (feb 2013)

Elförbrukning de senaste 12 månaderna (feb 2013)

2 svar to Lätt stigande elförbrukning det senaste året
 1. Flippa
  mars 28, 2013 | 21:23

  Jag trodde att solpanelerna bara fungerade på vår och sommaren.
  Har du tips om vart man köper de bästa solpanelerna?
  Ska även bygga en skola som jag gärna vill ska bli självförsörjande på el.

  • Jens
   mars 29, 2013 | 08:34

   Hej Filippa!

   Solpanelerna fungerar året om bortsett från om/när det råkar ligga ett tjockt lager snö på dem.

   Men den huvudsakliga produktionen sker under vår, sommar och höst vilket resulterar i ett överskott som vi säljer till elbolaget och sedan köper tillbaka när vi behöver det under vintern – förenklat sagt. I verkligheten köper och säljer vi stort sett varje dag, eftersom produktion och förbrukning sällan matchar helt 100% timme för timme.

   Jag vet inte var du hittar de bästa solpanelerna men är mycket nöjd med vår leverantör Andreas Molin på PPAM.se. Så ring gärna och fråga honom (070-693 50 97) och hälsa från mig! 🙂