Unna dig själv lite extra lyx med ekologiska sängkläder

De flesta miljöintresserade vet att konventionell bomullsodling och textilproduktion har mycket negativ påverkan på miljön. Det går exempelvis åt extremt mycket vatten och bekämpningsmedel i produktionen. Dessutom dyker det titt som tätt upp tv-reportage som berättar om dåliga och/eller direkt farliga arbetsförhållanden i olika asiatiska lågprisländer.

När vi förra året totalrenoverade gästrummet och köpte ny inredning insisterade min fru, Gita, att alla textiler skulle vara ekologiska. Hon letade på nätet, bland annat under Hemtextilier på Klimatsmart.se och fastnade för nätbutiken Hildur, som hade ett brett urval av ekologiska sängkläder och handdukar. Några dagar senare dök det upp ett stort paket med påslakan, örngott, underlakan och två storlekar handdukar till 4 personer. Allt i mycket exklusiv kvalitet, och självfallet helt ekologiskt.

När jag råkade se fakturan hajade jag till. Jag visste ungefär vad sängkläder kostar på IKEA, men hade ingen klar bild av vad exklusiva ekologiska sängkläder och handdukar kostar. Jag ska ärligt erkänna att min första reaktion var; nej, det är allt för dyrt!

Nu har det gått ett år och igår beställde jag själv ytterligare två kompletta sätt av samma exklusiva, ekologiska sängkläder. Varför? För de är helt enkelt underbara. Kvaliteten är 10 gånger bättre än IKEAs och helt igenom ekologisk. De älskar både vår jord och våra kroppar. Och priset? Helt rimligt. 550 kr för ett påslakanset, vilket är långt under 10 gånger IKEAs pris.

Ett fynd med andra ord.

Har du en liknande historia att berätta? Tipsa oss och alla andra!

Gripsholm ekologiskt certifierade påslakan

Gripsholm ekologiskt certifierade påslakan

3 svar to Unna dig själv lite extra lyx med ekologiska sängkläder
 1. Jenny Blomberg
  oktober 28, 2011 | 16:40

  Hej,
  Jag har köpt ekologiska lakan på Coop Forum. Dom är också supersköna, prassliga och vackra.
  Inte alls dyra ;))

  • Jens
   oktober 29, 2011 | 09:40

   Tack för tipset Jenny! Var det länge sedan du köpte dem eller kan man köpa dem nu också?

 2. Nadja Sundbom
  februari 14, 2014 | 09:14

  Jag har precis startat ett nytt företag, Friendly Beddong AB, med ekologiska handtillverkade sängkläder. Våra kunder har även chans att komma med sina gamla textilier, exempelvis gardiner eller kanske mormors gamla linnedukar, så andvänder vi dessa på framsidan av påslakanet. Därefter kompletterar vi med GOTS-certifierad textil på baksidan som är närmast kroppen.
  Varmt välkomna att kika in och se om ni hittar just er favorit: http://www.friendlybedding.com <3