Miljömärkta pensionsfonder satsar på oljebolag

I Sverige har alla vuxna ett pensionssparande. Dels den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten som består av både inkomstpensionen och premiepensionen, där 18,5% av din lön sätts in varje år. Därutöver kanske du får tjänstepension från din arbetsgivare eller har ett eget privat pensionssparande.

När det gäller allt utom inkomstpensionen kan vi själva bestämma vilka fonder som vi vill placera pensionspengarna i.

Självklart vill jag spara i företag, som har en hållbar affärsidé och som bedriver en verksamhet som är bra för vårt samhälle och världen i övrigt. Därför har jag sett till att det endast finns miljö/etik-märkta fonder på mitt och min frus premiepensionskonto.

Hur ser det ut på ditt premiepensionskonto? Har du några M/E-märkta (miljö/etik) fonder på ditt premiepensionskonto?

Jag har länge placerat en del av min egen och min frus premiepension i 7:e AP-fondens Premiesparfond av just denna anledning – att den var miljö- & etikmärkt. Premiesparfonden kallades ”soffliggarfonden”, för att alla som inte gjorde något aktivt val fick sina pengar placerade i just den fonden.

Numer har den bytt namn och till AP7 Aktiefond och ingår i AP7 Såfa (Statens årskullsförvaltningsalternativ), som är en generationsfond med en passande fördelning mellan aktier och räntebärande värdepapper beroende på gammal man är.

Gissa om jag blir förvånad när jag råkar se, att det största innehavet i fonden är Exxon Mobil och det fjärde största är Chevron.

Vad gör två av världens största oljebolag i en miljö & etikfond? Och hur kan man komma på att placera mer pengar i Exxon Mobil än i något annat?

Alla vi som har våra pensionspengar i dessa stora oljebolag, satsar pengar på företag, som inte ens har en långsiktigt hållbar affärsidé. Och vi är många som gör det.

Har du också en del av dina pensionspengar i något av världens största oljebolag?

Nu säljer jag av hela mitt och min frus sparande i AP7 Såfa och därmed AP7 Aktiefond och placerar pengarna tillsvidare i en kort ränte fond (Folksams penningsmarknadsfond), för att senare leta reda på ett bättre alternativ. Tipsa mig gärna om du har något bra förslag.

Jag ska också kontakta Pensionsmyndigheten och föreslå, att de tar bort miljömärkningen på de fonder som investerar oljebolag.

AP7 Aktiefond

6 svar to Miljömärkta pensionsfonder satsar på oljebolag
 1. Charlotte Wennergren
  september 27, 2011 | 09:47

  Hej!
  Hittade din sida när jag letade efter E/M fonder. Mycket fin sida du har!!
  Om du har lust och möjlighet skulle jag bli glad om du kan tipsa mig om något ställe att placera mitt pensionssparande som faktiskt ÄR miljö-etiskt. Letar vidare och önskar dig en trevlig dag!! //Lotta

  • Jens
   september 29, 2011 | 10:46

   Hej Lotta.

   Tack för din kommentar. Roligt att höra från andra som vill placera långsiktigt hållbart. Sant att säga har jag inte lagt så mycket krut på att leta alternativ, men har hittat en del alternativ.

   Dock är utbudet varierande beroende på vilken typ av sparande det handlar om. Handlar det om fritt pensionssparande, bundet tjänstepension- eller premiepensionssparande eller något helt annat?

   • Fredrik
    februari 15, 2012 | 23:16

    Hej!

    Jag letar också efter etiskt pensionssparande. Har du kommit fram till några bra alternativ?
    Jag har inte jättekoll på mitt sparande är rätt ung. Men jag antar att jag har de vanligaste formerna, har inte gjort någonting med det än.

    Tacksam för tips!

    /Fredrik

 2. Helena
  augusti 14, 2012 | 09:55

  Hej!
  Gillar din sida!! Mycket inspirerande!

  Kom du fram till något i ditt sökande efter bra pensionsfonder?
  KPA verkar ju ha bra etiska fonder om man kollar på deras webbplats
  http://www.kpa.se/om-kpa-pension/vara-etiska-placeringar/uteslutna-bolag/
  Men man vet ju såklart inte helt säkert. Jag har liksom du AP7…
  Mvh
  Helena

 3. Peter Asthamn
  mars 31, 2013 | 17:39

  När vi letade efter bra alternativ blev vårt resultat så här: http://www.battrevarld.nu/pengarsmakt2-battrevarld.nu.html

  • Jens
   mars 31, 2013 | 19:28

   Tack för tipset, Peter.