Närodlad ekologisk broccoli

Idag var jag i Ekobutiken i Stadsträdgården i Örebro för att handla ekologiska grönsaker. För första gången i år hittade jag svensk broccoli och färskpotatis i butiken. Ännu mer glädjande var det att upptäcka att båda delar hade producerats här i Närke.

Broccolin kom från familjen Östlund i Åsbro och såg mycket fin ut, så jag köpte nästan 1 kg. 55 kr var kilopriset för ekologisk, närproducerad, vacker, näringsrik broccoli. Är det dyrt? Själv tycker jag närmast är ett fynd att få så mycket god, närodlad kvalitet för endast 55 kr kilot.

Tack familjen Östlund och alla andra eko-odlare i landet att ni ser till att vi andra kan köpa näringsrik svensk mat.

Jag har tidigare varit lite osäker på om exempelvis broccoli odlas i uppvärmt växthus eller inte, och därför inte klassat det som ”klimatsmart mat” när jag registrerar våra matinköp. Eftersom namn och telefonnummer till odlaren stod på produkten passade jag på att ringa och fråga om broccolin hade odlats i uppvärmt växthus eller på friland. Lite förvånad men mest glad blev jag när Marie Östlund berättade att all broccoli odlades på friland.

PS. Om du inte vet var det finns en eko-butik i din närhet, kan du prova att titta här. Annars säljer de flesta livsmedelsaffärer idag ekologiska grönsaker, men man kanske får leta lite om man inte är van vid att handla ekologisk mat.

Ekologiska grönsaker

Kommentarfunktionen är avstängd.