Nu börjar den stora energijakten på riktigt – limbo!

Det är ingen hemlighet att hemma hos oss är det jag som är energijägaren och siffernörden. Jag tycker det är kul att jaga kWh och upptäcka hur mycket el de olika apparaterna drar.

Denna vecka är min fru bortrest, vilket öppnar upp för oanade möjligheter. Lekstuga för energinördar. 😉 Nu börjar den stora energijakten! Limbo – how low can you go?!

Sveriges största energisparexperiment

Sveriges största energisparexperiment

Jag började med att sänka temperaturen på luftvärmepumpen till 19 grader när jag inte är hemma, och 20 grader när jag är hemma. Normalt står den på 21 grader eftersom Gita vanligtvis jobbar hemifrån. Resultatet visade sig direkt. Elförbrukningen föll med cirka 10 kWh per dygn!

För att pressa ner förbrukningen lite extra lät jag temperaturen i köket förbli på 15-16 grader på morgonen, innan jag åkte till jobbet. Kanske var jag lite för ivrig i mitt sparande, för jag frös ganska ordentligt, och var tvungen att ta på vinterjackan när jag skulle till jobbet även om det var sol och 14 grader ute.

Men som sagt, nu finns den gyllene chansen för större experiment! Så jag passade på att sänka termostaten på varmvattenberedaren riktigt rejält innan jag gick till jobbet igår. Tanken var egentligen att jag skulle höja den när jag kom hem. Men det glömde jag.

När jag kollade på 100Koll i mobilen nu på morgonen, så hade jag lyckats kapa ytterligare cirka 10 kWh per dygn, och hade endast förbrukat 9,8 kWh! Limbo!

Undrar bara hur varmt mitt duschvatten är?

EON 100koll i mobilen - 9,8 kWH senaste dygnet

EON 100koll i mobilen - 9,8 kWH senaste dygnet

EON 100koll i mobilen - 9,8 kWH senaste dygnet

EON 100koll i mobilen - 9,8 kWH senaste dygnet

3 svar to Nu börjar den stora energijakten på riktigt – limbo!
 1. Jonas Landstedt
  maj 9, 2012 | 08:18

  Härligt att äntligen se en som jag kan ”kriga” med/emot. 🙂

  Du har en bit kvar dock. 😉
  Kämpa på!!!

  • Jens
   maj 9, 2012 | 20:27

   Tack, Jonas!

 2. erik lindstedt
  juni 22, 2013 | 11:38

  när vi bor som svennar ska inte gå för långt med låga temperaturer . en sak är att jag måste göra morgongympa efter nattens vädring men när vattenkranen fryser är måttet rågat .tobaksrök från grannar under mig kommer upp till mig och jag löse det genom ännu mera vädring . jag har skruvat ner värmen tidigare så jag förbrukar oavsett vädring mycket mindre än alla grannar .jag har ju inte sån termostat som eldar på mer när jag öppnar fönstren . stadsträdgårdens stamkund nr 1