Så här ser ekonomin ut för vår solcellsanläggning

Många har frågat vad det kostar att skaffa en egen solcellsanläggning och hur lönsamt det är. Därför tänkte jag berätta vad vår egen anläggning har kostat och vad vi räknar att få i avkastning.

Det enkla svaret är 208.000 kr i investeringskostnad efter ROT-avdrag och en förväntad avkastning på 4-11% efter skatt, vilket jag tycker är riktigt bra.

Lite otippat kanske, vill jag framhäva avtalet med elhandlaren, som en av de allra viktigaste faktorerna. Så här ser det ut för oss:

Investeringskostnad: 208.000 kr efter ROT-avdrag
Effekt: 12,48 kW (24 st 280W moduler samt 24 st 240W moduler)
Årlig elproduktion: 11.893 kWh/år (med en årlig effektförlust på endast 0,1%)
Fysiskt kvittning: 3.100 kWh/år
Livslängd: 25-50 år
Löpande underhåll: 0 kr

Avtal med elhandlare: Kvittning av produktion mot förbrukning över året
Avtal med nätägare: 0,20 kr/kWh när vi köper och 0,056 kr/kWh när vi säljer
Elcertifikat: 0,20 kr/kWh för den el vi skickar ut på nätet

Pessimistisk kalkyl: 4,0% efter skatt (25 års livslängd, 0% elprisökning)
Neutral kalkyl: 6,3% efter skatt (30 års livslängd, 1,5% elprisökning)
Optimistisk kalkyl: 11,0% efter skatt (40 års livslängd, 5,5% elprisökning)

Energimyndigheten förväntar en ökning på just 5,5% i deras neutrala bedömning av elprisutvecklingen. Själv tror jag inte att elpriset på sikt (10-15 år) kommer att stiga så mycket eftersom ny teknik, stora volymer och energieffektivisering kommer att dämpa prisutvecklingen.

Däremot tror jag att 25 års livslängd är i underkant.

Produktion och förbrukning: Produktion och förbrukning avräknas som regel per timme. Dvs. att om man förbrukar mycket morgon och kväll, men producerar mest mitt på dagen, så måste man faktiskt köpa det mesta av den el man behöver, även om man för dagen som helhet producerar exakt lika mycket som man förbrukar.

Elpris, elhandlare: Därför är det helt avgörande att man har ett bra avtal med sin elhandlare, där man får lika mycket betalt när man säljer sin överskottsel, som när man själv behöver köpa. Eftersom man fritt kan byta elhandlare, så är har alla möjligheten att skaffa ett bra avtal.

Elpris, nätägare: Svårare är det med avtalet med nätägaren, då man inte kan byta nätägare. Vår nätägare (EON) tar själv 0,20 kr/kWh i rörlig avgift men erbjuder 0,056 kr/kWh för vår överskottsel. Vi förlorar alltså 0,144 kr för varje kWh som vi inte själva använder direkt.

Fysisk kvittning: Vi räknar med att förbruka cirka 3.100 kWh direkt, dvs. innan elen skickas ut på nätet. Resten, ca 8.793 kWh (11.893 minus 3.100), måste vi därför sälja när den produceras och köpa när vi själva ska använda den.

Elcertfikat: I Sverige har vi ett system där alla som producerar förnybar el tilldelas så kallade elcertifikat. Värdet på elcertifikaten varierar men ligger idag runt 0,20 kr/kWh. Vi kommer att få elcertifikat för all el, som vi skickar ut på nätet, dvs. cirka 8.793 kWh. Om man även vill ha elcertifikat för den del man själv förbrukar direkt, så måste man köpa en dyr mätare och beställa årlig mätning mot betalning. Men det lönar sig inte för en liten producent som oss.

Hör gärna av dig här eller mejla till jens (snabel-a) ekosvensson.se om du själv funderar på att skaffa en solcellsanläggning eller ta en titt under Solenergi på KlimatSmart.se.

Ekonomisk kalkyl för vår solcellsanläggning

Ekonomisk kalkyl för vår solcellsanläggning

6 svar to Så här ser ekonomin ut för vår solcellsanläggning
  1. Jonas Landstedt
    juni 13, 2012 | 16:58

    En fundering kring elcertifikat. Du säger att ni räknar med att få det på all el ni säljer.
    Är du inte säker på att du får det och vad i så fall skulle göra att du inte får det?
    Det rör ju sig om en ganska stor skillnad med eller utan elcertifikat.

    • Jens
      juni 13, 2012 | 18:47

      Hej Jonas.

      Tack för frågan. Vi kommer att få elcertfikat på all el som vi skickar ut på nätet. Jag har ändrat texten, så det inte längre står ”räknar med att få”.

      • Jonas Landstedt
        juni 13, 2012 | 20:36

        Aha. Bra!
        Då är det inga tveksamheter där.
        Vi hade Eon på besök på jobbet idag och eftersom dom representerade mätarhanteringen så kom så klart frågan upp om elproducenter som du och precis som du nämner i tv inslaget så väntar även Eon på ketchupeffekten. :-).

        • Jens
          juni 14, 2012 | 11:15

          Till skillnad från de flesta andra skulle EON kunna utlösa ketchupeffekten om de gick före med kvittning av konsumtion mot produktion både över enskilda månad och för året som helhet.

  2. håkan
    december 16, 2015 | 01:15

    Har du funderat att ha exvis ett Tesla powerwall batteri och lagra ström till tid du behöver?

    • Jens
      december 16, 2015 | 06:37

      Hej Håkan!

      Tack för frågan. Nu sålde vi faktiskt huset i januari men vi hade så bra avtal med vårt elbolag (Nordic Green Energy) att det inte fanns någon anledning att välja något annat. / Jens