Underhållsfria solceller…nja inte helt

Utöver ren solenergi, så hade jag sett fram till 30-40 års solelsproduktion helt utan underhåll.

Men verkligheten visade sig snabbt vara en helt annan. Vintern kom med massor av snö och varken jag eller solcellsleverantören hade tänkt på att solceller över hela takytan betyder rutschkana för snömassorna direkt ner på grannens garageuppfart! Så jag har varit tvungen att skotta mer snö än något tidigare år.

Så här i efterhand förstår jag inte hur vi kunde missa något så uppenbart. Jag skyller på min oerfarenhet som solcellsägare och lägger skulden på leverantören för att kunna se grannen i ögonen utan att skämmas allt för mycket. 😉

Våra grannar är ett trevligt äldre par, som bland annat tar hand om våra katter och blommor när vi är bortresta och att låta snömassor rasa ner på deras tomt med fara för både människor och bilar känns absolut inte bra.

Därför har vi monterat ett snörasskydd från Heri AB.

Det visade sig dock mycket snabbt att den variant som vi hade köpt (med rör) inte stoppade snömassorna, men endast delar upp dem i mindre bitar. Så vi får göra om jobbet. Skicka tillbaks rören och montera profildurk istället.

Tydligen är det ganska ovanligt att fylla hela taket med solceller, för vår erfarne leverantör hade endast en gång tidigare varit i en liknande situation.

Så här är ett råd till er som funderar på att fylla hela taket med solceller…..se till att ni inte har granntomt, bilar, människor eller annat ömtåligt i riskzonen. Och välj ett snörasskydd som verkligen stoppar snön, inte bara delar upp den.

Snörasskydd

Snörasskydd

4 svar to Underhållsfria solceller…nja inte helt
  1. Bengt
    september 6, 2015 | 19:57

    Hur kom du åt att fästa snörasskyddet under solcellerna? Fick du lossa och lyfta?
    Vi har samma problem fast ett växthus. Vi missbedömde hur långt ut från huset snön kan komma. Problemet är när snön smälter kan det bli så att först lossnar bara de nedre delarna av snön och sedan lossnar biten längst upp som då får en väldigt fart.

    • Jens
      september 7, 2015 | 08:02

      Hej Bengt!

      Så vitt jag minns behövde vi INTE lossa och lyfta. Jag minns dock inte detaljerna och eftersom vi har sålt huset kan jag inte bara gå ut och se efter.

      Enklast är nog om du kontaktar vår leverantör som skötte allt: PPAM Solkraft.

      De fixade en skräddarsydd lösningen där de byggde ihop olika standardkomponenter på ett unikt sätt. Det syns inte på bilden, eftersom den visar ett av de första försöken.

      /Jens

  2. Erik
    november 11, 2015 | 16:32

    Hej Jens!
    Intressant. Jag har köpt solceller av samma leverantör, men ännu inte upplevt någon vinter. På bilden ser det ut som att dina paneler monterades väldigt tajt emot takpannorna, så att snörasskyddet verkligen sticker upp ovanför panelernas yta. Mina paneler är monterade med lite luft till takpannorna, så jag är osäker på om ett snörasskydd verkkigen blir tillräckligt ”högt”. Monterade du snörasskyddet själv? Eller vet du någon bra hantverkare?

    • Jens
      november 13, 2015 | 11:14

      Hej Erik!

      Det var vår leverantör som tillverkade och monterade snörasskyddet.

      Tror inte att solcellerna har monterats lågt men vi ville att skyddet verkligen skulle gå upp högt för att stoppa all snö. Leverantören provade några standardlösningar men ingen av dem funkade så till slut gjorde de en skräddarsydd lösning med standarddelar + plåtskivor.

      /Jens