Varifrån kommer träet till våra IKEA-möbler?

Igår såg jag på Uppdrag Granskning på SVT, som handlade om IKEAs avverkning av urskog i Ryssland. Ta och se programmet om du missade det.

Uppdrag Granskning, onsdagar kl. 20 i SVT1

Uppdrag Granskning, onsdagar kl. 20 i SVT1

Vi är trogna kunder hos IKEA. De gör det möjligt att skaffa bra möbler till ett lågt pris. Som det (stort sett) alltid är – så får vi det vi betalar för. Dvs. en billig möbel och en produktion som åtminstone delvis tillverkas av värdefull urskog och därmed skadar den biologiska mångfalden och även vår egen livskvalitet på sikt.

IKEA säger: Visst, det är gammal urskog med högt biologiskt värde. Men jämfört med andra ryska skogar, så är dessa skogar inte så unika. Att IKEA säger så förvånar mig inte. Men att både certifieringsorganisationen FSC som arbetar för att skapa ett hållbart skogsbruk och även Världsnaturfonden WWF försvarar dem chockar mig. Och att bägge organisationer får stora ekonomiska bidrag av IKEA gör inte saken bättre.

Vem kan man lita på att värna om vår gemensamma miljö och framtid?

Som tur var finns det ideella krafter som kämpar för att bevara både urskog och sunt förnuft. Föreningen Skydda Skogen är en av dessa. En annan är Naturskyddsföreningen som tydligt tar avstånd både från FSCs och IKEAs agerande.

Skydda Skogen - en ideell naturvårdsorganisation

Skydda Skogen - en ideell naturvårdsorganisation

Det är lätt att se, att det inte är rätt att avverka gammal urskog på detta sätt. Och IKEA är säkerligen inte ensam om att det. Men vi kan heller inte skjuta hela ansvaret på IKEA eller någon annan. Vi måste också själva svara på den obehagliga frågan:

Är jag villig att betala mycket mer för mina möbler? Är jag villig att sluta handla på IKEA (eller liknande möbelföretag) tills jag vet att de inte längre avverkar gammal urskog?

Om jag ska vara helt ärlig, så känner jag en liten kluvenhet i mitt inre. Miljöboven i mig kämpar för sin rätt att finnas till. Jag vill helst inte svara 100% uppriktigt på denna fråga, för en del av mig älskar verkligen billiga möbler, och hoppas bara att någon annan löser det, så jag slipper.

Vad är ditt svar?

Det ska bli mycket spännande att följa debatten och se vad som händer. Kommer WWF, FSC och IKEA att ändra ståndpunkt och börja agera på ett mer hållbart sätt? Ett är i alla fall säkert – jag kommer att betala medlemsavgiften i både Skydda Skogen och Naturskyddsföreningen – och fundera en gång extra innan jag handlar billiga möbler.

Ett svar to Varifrån kommer träet till våra IKEA-möbler?
  1. Lysa
    april 29, 2012 | 20:33

    hm, då ska jag se den nu, tack för att jag hamnade här