Världens bästa sopsorteringssystem?

Jag har just insett hur världens bästa sopsorteringssystem ska/kommer att se ut!

Finns det någon på denna planet, som inte nån gång ibland är osäker på var en produkt eller förpackning ska slängas? Jag bara undrar. Själv borde jag ha riktigt bra koll eftersom jag både bryr mig, lägger tid på det och gillar att sopsortera….men sant att säga så glömmer jag ibland bort var vissa saker ska slängas. Eller också kan jag inte direkt bedöma vad förpackningen är gjord av.

Lösningen uppenbarade sig när jag såg ett videoklipp om OS i London.

För att göra det så enkelt och miljövänligt som möjligt, så märker man helt enkelt alla produkter (förpackningar) som säljs med en färgkod (grön, svart eller röd). När det är dags att slänga förpackningen finns det ett stort antal soptunnor i färgerna….grön, svart och röd.

Enklare kan det väl inte bli!

Hittills har jag trott att Eskiltuna kommuns optiska sorteringsanläggning var världens bästa sopsorteringssystem. Där får invånarna ett antal färgade påsar, en för varje typ av avfall. Enkelheten ligger här i att alla påsar kan slängas i samma soptunna för att senare sorteras automatiskt av sorteringsanläggningen.

Jättebra lösning.

Men om vi införde en enhetlig färgkod i hela Sverige, Norden, eller varför inte hela EU/Europa, som alla produkter/förpackningar skulle märkas med.  Och vi samtidigt hade soppåsar eller soptunnor i samma färger, så skulle vi kunna sluta fundera på om vi sorterar rätt eller inte.

Genialiskt om jag får säga det själv. Nu återstår bara att våra politiker läser denna blogg och tar upp frågan efter sommaren…

Genialiskt färgsystem för sopsortering under OS

Genialiskt färgsystem för sopsortering under OS

4 svar to Världens bästa sopsorteringssystem?
  1. Ola Eklöf
    september 10, 2012 | 13:22

    eller ännu enklare, alla förpackningar i samma tunna. Allt tas till en centralanläggning som sorterar utifrån materialet. Tyvärr endast på förpackningar i dagsläget men vem vet kanske på allt torrt avfall framöver. Som hushåll sorterar du matavfall, förpackningar och restavfall i tre separata tunnor hemma på tomten eller i miljörummet för hyreshuset. Hur låter det?

    • Jens
      september 10, 2012 | 13:26

      Det låter bra, Ola, om anläggningen eller medarbetarna sortera rätt.

      Talar vi automatisk optisk sortering eller hur skulle det fungera?

      Viktigast är att det är enkelt och inte kräver så stora investeringar att det skjuts på framtiden.

  2. Joakim
    oktober 15, 2012 | 21:50

    Hej!!
    Angående ditt inlägg om värdens bästa sopsortering kan jag bara säga en sak. Sverige är det sista moderna landet med införande av den nya tekniken och insamling av återvinningsfraktioner. Här är tekniken med sopsortering så ålderdomlig att vi själva måste separera i olika kärl, bilar och fraktioner. (likt mjölkpallsystemet på 30 talet där bonden separerade grädden från mjölken) Eskilstuna är först i Sverige med optisk sortering av flera fraktioner än två. Norge har 10 anläggningar med optisk sortering av flera fraktioner. Flera av dessa anläggningar har vart i drift i många år. Eskilstunas ide hämtades från Norge men tekniken kommer ursprungligen från Sverige. Det finns ett ännu bättre system som används av mer än 900 miljoner mäniskor i värden och kallas för single stream recycling. Här behövs två eller tre kärl i varje fastighet för att få full kärlsortering. Invånarna sorterar matavfall i kärl ett, restavfall i kärl två samt återvinningsavfall i kärl tre. Återvinningsavfallet lägger man löst blandat i ett och samma kärl som senar separeras maskinellt i en MRF Material recovery facility. Australien, Italien, Spanien och många andra länder använder en annan teknik kallat för dual stream recycling. Här behöver invånarna separera allt tillverkat av papper så som papper, kartonger och wellpapp i ett kärl/fack samt allt som är tillverkat av glas, plast eller metall i ett annat kärl/fack. Att kommunerna skall samla in återvinningsmaterialet fastighetsnära är självklart och leder till att stora mängder material återvinns i stället för att elda upp värdefullt material som vi gör i Sverige. Insamlad mängd plast i Sverige ligger runt 35 procent mot Norge med 67-75 procent, där alla kommuner har insamling av återvinningsfraktionerna i alla hem. Gör rätt och sprid informationen för Sverige är långt ifrån bäst.

    • Jens
      oktober 16, 2012 | 09:36

      Tack Joakim för mycket intressant information! Vi sprider det gärna vidare.

      Har du några bra länkar med mer information?