Varmare väder ger lägre energiförbrukning i småhus

Idag kom ett pressmeddelande från Energimyndigheten med siffror för hur mycket energi, som småhusägarna använde under 2011.

Glädjande nog föll förbrukningen med 10 kWh per kvadratmeter från 127 till 117 kWh i snitt, dvs. en minskning på knappt 8%. Minskningen beror till största del på att 2011 var ett varmare år än 2010.

8% låter å ena sidan relativt lite för en så mild vinter. Själva minskade vi vår energiförbrukning ca 25% jämfört med 2010.

Å andra sidan betyder det att den samlade energiförbrukningen i småhus föll med hela 2 tWh, vilket ungefär svarar till 25% av vad en kärnkraftsreaktor producerar, om jag minns rätt.

Lika glädjande är det att läsa att mindre än 1% av småhusen använder olja som enda källa för uppvärmning. Det rör sig dock om 12.000 småhus, vilket naturligtvis är på tok för många.

Intressant är också att konstatera att nästan 50% av alla småhus (923.000 av totalt 1.912.000) har en värmepump. Det vanligaste är en luftvärmepump eftersom de är billigaste och enklast att installera.

Det ska bli spännande att se om vi kan fortsätta minska energiförbrukningen oavsett hur pass varm/kall vintern blir. Det finns ju flera bra anledningar (ekonomi, miljö, teknikintresse) att fortsätta energieffektivisera och spara energi.

Kommentarfunktionen är avstängd.