Vi köper ungefär 70% ekologisk mat

Sedan 1 maj har vi registrerat alla våra inköp av livsmedel och kan konstatera att nästan 70% av inköpen (mätt i kronor) har gått till ekologiska livsmedel.

I vardagen handlar vi mestadels på ICA, men ungefär 1 gång i veckan handlar vi i en välassorterad ekobutik (Stadsträdgårdens Ekobutik i Örebro) och ungefär 1 gång i månaden åker vi till Willys och storhandlar.

4 svar to Vi köper ungefär 70% ekologisk mat
 1. Therese
  juni 10, 2011 | 18:56

  Kul hemsida. Jag undrar om ni har några siffror på hur mycket dyrare det blir att handla ekologiskt… för när det gäller el och annat så blir det ju bara billigare att vara klimatsmart.

  Kram Therese

  • Jens
   juni 11, 2011 | 16:11

   Mycket bra fråga, Therese!

   Hittills har vi själva inte tänkt så mycket på vad det kostar eftersom vi känner att vi både mår och det smakar mycket bättre. Men nu verkar det vara dags att ta reda på det!

   Jag skulle dock gissa, att ekologisk mat i snitt är 20-30% dyrare än icke-ekologisk mat.

   Den gissningen baserar jag bl.a. på en undersökning som publicerades i Naturskyddsföreningens medlemstidning, Natur (nr 3 2011), där de jämförde priser på 36 olika ekologiska matvaror i Willys, Coop Extra, Hemköp och ICA, samt vad samma varor icke-ekologisk kostade i ICA.

   De ekologiska matvarorna i ICA var hela 38% dyrare än de icke-ekologiska matvarorna. För de övriga butikerna uppgavs inga siffror för vad jämförbara icke-ekologiska matvaror kostar.

   Hos Willys, som hade de lägsta priserna på ekologisk mat (18% lägre än ICA) var eko-maten endast 13% dyrare än ICAs icke-ekologiska matvaror.

   Du kan läsa artikeln om undersökning här: http://sn.snf.se/sveriges-natur/artikel.cfm?CFID=82125&CFTOKEN=42079335&id=1700

   PS. ICA har den senaste veckan dragit igång en stor prissänkningskampanj just för ekologisk mat, se http://www.ica.se/ICAs-egna-varor/prissankta-varor/.

 2. Kersti
  juni 11, 2011 | 06:55

  Hej, hittade just den här sidan: http://www.miljomat.se/om.aspx

  Har ni sett den ? Jag tyckte den verkar ganska intressant som verktyg för att slå upp livsmedel ur miljö- och hälsoaspekt.

  // Keo