Om ekosvensson

Helt vanliga familjer i helt vanliga hus…

Ekosvensson startade maj 2011 och handlar om att ta reda på vad man kan göra om man bor i ett helt vanligt hus för att minska sin miljöpåverkan.

De flesta av oss har inte möjlighet att bygga ett nytt plus-/nollenergihus varken idag eller imorgon. Väldigt många av oss bor i lite äldre hus. Ekosvensson familjen är inget undantag. Vi bor i en av Sveriges allra vanligaste villatyper från 70-talet; en 1,5 plans villa på 150 kvm utan källare, med mexitegel och träfasad, direktverkande el och luft/luftvärmepump.

Känner du igen dig?

Sommaren 2012 upptäckte vi dock att solceller hade blivit lönsamma för vanliga villaägare. Vi installerade därför 86 kvm solceller på hela södra taksidan. Därmed är vi helt självförsörjande på underhållsfri ren energi till all värme, hushållsel och varmvatten som vi behöver de kommande 35-40 åren!

Vårt vanliga 70-tals hus med 86 kvm solceller

Vårt vanliga 70-tals hus med 86 kvm solceller

Vi gillar vårt hus och vill undersöka hur vi kan göra både vår bostad och vårt liv i övrigt mer klimatsmart och miljövänligt. Utifrån dagens förutsättningar.

För vår del handlar det exempelvis om att energieffektivisera, installera solceller, åka buss/tåg istället för bil, gå med i miljöbilspool/hyra miljöbil, minska köttkonsumtionen, välja ekologisk mat, ekologiska kläder och göra medvetna konsumtionsval i stort.

Ekosvensson har hämtat mycket inspiration från One Tonne Life, som första halvår 2011 undersökte om det går att minska en persons klimatpåverkan till endast 1 ton CO2e per år.

Jens och Gita Ljunggren