19-årige Boyan har lösningen på världshavens plastskräp

Du har säkert hört talas om att det finns enorma mängder plastskräp i världshaven, eller hur? Ofantliga mängder plast och plastfragment flyter runt i haven till skada för miljö och djurliv…och i förlängningen oss själva.

Men självklart tar vi (vuxna) hand om skräpet….?

Nej, det vi gör faktiskt inte. Av någon anledning (pengar, andra intressen, okunskap, ointresse etc) så gör vi faktiskt inte det. Konstigt eller hur?

Som tur var finns det fantastiska genier, i detta tillfälle en 19 år ung man från Holland, som har uppfunnit ett sätt att rensa alla världshaven från plastskräp på endast 5 år – jämfört med de 79.000 år som man annars räknar med att det ska ta. Och det med mycket små resurser samt ekonomisk lönsamhet.

Det är tur att det finns människor som du, Boyan. Ett stort intellekt, kreativitet och hjärta i en och samma person. Sällan har jag varit så imponerad, som när jag tittade på videoklippet där han presenterar sin uppfinning (se nedan).

Efteråt tänker jag…hoppas att han får ihop tillräckligt med finansiering för att förverkliga sin idé. Jag börjar skriva en kommentar under videon – men hejdar men snabbt. Jag skäms. Här sitter jag, vuxen man, snart 50 år och bara hoppas att nästa generation ska lyckas. Istället borde jag och min generation vara de som såg till att denna geniala idé blev verklighet genom omgående att skaffa all finansiering som behövs och hjälpa till med det praktiska.

Hur gör vi för att hjälpa alla genialiska idéer bli verklighet?

Intressanta länkar:
http://www.tedxdelft.nl/2012/10/video-how-the-oceans-can-clean-themselve-boyan-slat-at-tedxdelft/
http://inhabitat.com/19-year-old-student-develops-ocean-cleanup-array-that-could-remove-7250000-tons-of-plastic-from-the-worlds-oceans/

YouTube Preview Image

Boyan Slat föreläser på TEDxDelft

Boyan Slat föreläser på TEDxDelft

Boyan Slats uppfinning som fångar in plastskräp

Boyan Slats uppfinning som fångar in plastskräp

7 svar to 19-årige Boyan har lösningen på världshavens plastskräp
 1. Karin
  april 9, 2013 | 11:57

  Hej!
  Intressant blogg du har. Om du ändrar färgen på bakgrunden eller texten så blir det lättare för oss att läsa. Nu orkar jag knappt läsa ett helt inlägg för att det är så ansträngande.

  Hälsningar Karin

  • Jens
   april 9, 2013 | 13:50

   Tack för bra förslag, Karin!

 2. Gita
  april 9, 2013 | 14:06

  Tack Jens för att du lade upp den här!
  Det här unga geniet är såå inspirerande… tårarna trillar ner för mina kinder av lättnad och glädje. Mitt hjärta vill hjälpa honom… och alla de andra unga människorna som fins där ute och som har det nya tankesätt som behövs för att städa upp efter tidigare generationer. Kanske ligger hela skillnaden på om vi som mänsklighet tar oss igenom röran vi ställt till med helskinnade eller inte, i om vi känner igen det nya sättet att tänka och ger det den support och samarbete det både förtjänar och behöver… eller om vi stolta vänder det ryggen..?!
  Tack igen för att du lade upp det här… det gjorde min dag! 🙂

  • Jens
   april 9, 2013 | 14:44

   🙂

 3. […] man Jens lade upp ett TED-klipp och skrev ett blogginlägg på vår gemensamma blogg Ekosvensson.se. Jag satt för en stund sedan och tittade på det och […]

 4. Annika
  april 13, 2013 | 18:10

  Hej Jens,
  tack det känns bra att lägga in den efter mitt blogg inlägg förra veckan om microplast från textilavfall i fiskarna så detta får bli veckans blogg på min sida.