Elförbrukningen minskar

Vår årliga elförbrukning fortsätter att minska och ligger nu på knappt 13.000 kWh per år. Eftersom vi värmer upp vårt hus med direktverkande el, så inkluderar vår elförbrukning både uppvärmning och hushållsel.

Vårt hus är ett mycket vanligt 1,5-plans hus utan källare på 150 kvm från 70-talet med mexitegel, träfasad och direktverkande el. Vi har en relativt ny och välfungerande luft/luftvärmepump samt en äldre kamin för vedeldning, som sällan används, eftersom den inte är särskilt effektiv.

Vi är bara 2 personer (och 2 katter) som bor i huset. Barnen har flyttat hemifrån och därför låter vi 1-2 rum stå utan uppvärmning det mesta av året, vilket säkert bidrar en hel del till den låga elförbrukningen.

En annan anledning kan vara att vi de senaste månaderna har haft en elmätare med stor och tydlig display stående i köket. Den visar löpande vår elförbrukning. Det blir en extra sporre att vara sparsam, när man hela tiden kan se hur mycket man har förbrukat (månaden, vecka eller dygn). Det går liksom lite sport i det…för min del i alla fall.

Hur stor är elförbrukningen hemma hos dig?

Skriv gärna och berätta om du bor i ett liknande hus med samma värmekälla (direktverkande el + luftvärmepump), eller om du har gått steget längre och installerat solfångare eller solceller!

Elförbrukning de senaste 12 månaderna (maj 2011)

30 svar to Elförbrukningen minskar
  1. Tim
    juni 12, 2011 | 21:18

    Hej!
    Vi ska bygga nytt och kommer att installera solfångare – tillsammans med grundvattenpump och FTX (samt ackumulatortank så klart). 🙂 Det blir också återvunnet papper (cellulosa) i väggar och tak och återvunnet glas som isolering i grunden. Passivfönster, passivdörrar, miljövänlig färg etc. Vi går så långt vi kan. Roligt att ni också pressar förbrukningen! Keep going! 🙂

    • Jens
      juni 12, 2011 | 21:59

      Roligt att höra, Tim.

      Mejla gärna till jens [at] ekosvensson.se och berätta hur det går om du vill. Goda exempel kan man aldrig få nog av. Och vi kan säkert lära ett och annat av er.

  2. Tim
    juni 12, 2011 | 23:32

    Skoj med någon som är intresserad, Jens. Tack för det!

    Här är några företag som bygger grönt: http://www.cremab.se/Husfabrikanter.aspx. Vi har valt KarlsonHus (http://www.karlsonhus.se/1/1.0.1.0/86/1/) som leverantör. Cremab står för cellulosan och träfiberplattor i Ekomerväggarna.

    • Jens
      juni 13, 2011 | 05:24

      Tack för tipsen, Tim.

      Om det är något jag gillar (nästan) lika mycket som goda exempel, så är det alla företag, nya som gamla, som väljer att erbjuda klimatsmarta och miljövänliga produkter & tjänster.

      Var det något speciellt som gjorde att valet föll på just KarlsonHus och Cremab?

      Jag har hört talas om och haft lite kontakt med både KarlsonHus och Cremab, men hittade ett par nya och intressanta företag som jag inte kände till tack vare din länk till Cremab.

      PS. Ta gärna en titt på KlimatSmart.se, där jag själv samlar alla bra produkter/tjänster och företag som jag kan hitta. Där kommer jag även att publicera dina tips snarast.

  3. Tim
    juni 13, 2011 | 10:56

    Vi har gått lite olika stigar för att till slut finna KarlsonHus – nästan runt knuten. Trivselhus samarbetade vi med ett tag och hade ett nästan färdigritat hus när det visade sig att de varken var bra på att ge oss priser eller att byta delar av huset till de mest energisnåla. Vi anlitade också en arkitekt som trots en skriven beskrivning av våra önskemål missförstod så kraftigt att vi kände oss tvungna att dra oss ur. Inledande samtal/möten hade vi med två till, men inget funkade för oss. Då var vi inne på samma energisnåla spår, men hade siktat in oss på betong och cellplast. Vi gillade de former som Pål Ross (http://www.ross.se/) åstadkommer.

    KarlsonHus fann jag på http://www.byggahus.se/ och såg att de hade säljare och hus i närheten. Genom att besöka huset och läsa på om isolering etc. kändes det klockrent att välja ett trähus i stället. Vi är dessutom svaga för sekelskiftesstilen. KarlsonHus har låtit oss ändra hur som helst och besvarat massvis av frågor. Solfångare ingår i Ekomer-konceptet. Bara en sådan sak! 🙂

    Cremab kom jag i kontakt med via KarlsonHus. Den nya Ekomerväggen innehåller även Cremabs Pavatex-träfiberskiva: http://www.youtube.com/watch?v=JIVnV4zEWiQ&feature=player_embedded

    Genom Cremabs hemsida fann jag XNVillan. Där läste jag: ”Till EKOMER-konstruktionen rekommenderar vi en grund med 800 mm Hasopor (skumglas). EKOMER-konstruktionen består av de sundaste och människovänligaste material som finns. Materialen har lång livslängd och kan återvinnas utan att skada naturen.” Detta har inspirerat oss att öka på från 600 mm (som rekommenderas av KarlsonHus) till 800 mm Hasopor i grunden.

    KlimatSmart.se känner jag till sedan tidigare, men ska göra ett nytt besök nu. 🙂 Tack!

    • Jens
      juni 13, 2011 | 15:14

      Jag kan bara instämma i vad du skriver, Tim.

      Pål Ross designar närmast otroligt vackert, men trä är ett bättre material.

  4. Tim
    juni 13, 2011 | 11:06

    Fann detta som beskriver grunden:

    ”Hålet till grunden fylldes med sand som packades. Ett lager singel följde, för att få grunden i våg och 600 mm höga kantbalkar (Albabalk) lades ut som grundstomme till huset i en 6×9 meter stor rektangel. Grundbesiktningen blev godkänd och nu kom bulkbilen med det för Ekomerkonceptet specifika grundisoleringsmaterialet Hasopor.

    Materialet ser ut som makadam och känns som Lekakulor. Cellplast som används i normala fall kräver arbete för tillskärning. Hasoporen krattas helt enkelt ut i ramen av kantbalkar och får sätta sig lite. Dräneringsrör och spolbrunnar läggs runt utsidorna av kantbalken. Hasopor ovanpå bildar ytterisolering runt kantbalken och fiberduk tätar in all Hasopor.

    Enligt Livscykelanalysen som gjordes av IVL minskas den totala energiresursanvändningen vid övergång från cellplast till Hasopor med 40%.

    I kantbalkarna fästs sedan armeringsmattan. Golvvärmerör nåtlas fast ovanpå armeringsmattan. Rör för vatten, avlopp och ventilation sticker upp som periskop ur grunden. Det är dags att gjuta betongplattan. Den blir ungefär 12 cm tjock, lite mer på belastningspunkterna (t.ex. där öppna spisen ska stå). Den färdiga plattan ligger kant i kant med kantbalken. Kantbalken har tidigare slammats med betong för att bli tät. Husfotens utsida kommer så småningom att bli vackert stenbeklädd.”

    Dessutom en liten artikel om ett Ekomer-hus: http://bioenergitidningen.se/index.php?section=65

    • Jens
      juni 13, 2011 | 15:17

      Här har vi riktiga guldkorn för alla husbyggare. 40% energibesparing!

      Vi får hoppas, att information kommer många till glädje.

      Tack för mycket bra tips, Tim.

  5. Tim
    juni 13, 2011 | 23:47

    Jag insåg inte att du grundat klimatsmart.se. Vilken fantastisk bedrift, Jens! Hatten av.

    • Jens
      juni 14, 2011 | 10:53

      Tack!

  6. Tim
    juni 14, 2011 | 00:59

    Skulle ni kunna rusta upp kaminen, vattenmantla den och skaffa både solfångare och ackumulatortank? Skulle ge varmvatten och värme, men kanske inte så enkelt i ett äldre hus. Just a thought. 🙂

    • Jens
      juni 14, 2011 | 11:01

      Bra idéer.

      Vi har inte ett vattenburet uppvärmningssystem idag, och har inte bestämt oss för att skaffa det ännu. Och förrän vi gör det gissar jag att det inte lönar sig att vattenmantla kaminen, eller?

      Däremot funderar vi på solfångare för varmvatten och även eventuellt skaffa en mer effektiv kamin.

  7. Tim
    juni 15, 2011 | 01:02

    Det låter rätt. Det behövs ju ett antal radiatorer i varje fall (som jag tänker) för att uppvärmningen ska funka i hela huset. Eller så gör man så att kaminen värmer luften där den står samt tappvatten när solfångarna behöver hjälp. I övriga huset värmer luft/luft-värmepumpen.

    Vi har hittat dessa solfångare som vi kommer använda: http://www.euronom.se/filer/PB_ExoSol_LBC_10-0910-359_SE.pdf

    • Jens
      juni 16, 2011 | 10:33

      Ja, vi får se hur vi gör.

      Tack för solfångar-länken. Det ser riktigt bra ut. Jag ska komma ihåg det när vi ska titta på solfångare.

  8. Tim
    juni 15, 2011 | 13:52

    Jag söker ytterdörrar i passivutförande till huset. Har funnit några tillverkare: http://portbolaget.com/ och http://www.leksandsdorren.se/ som har dörrar med u-värden mellan 0,6 och 0,65. Båda använder sig av cellplast som isolering. Har du tips på lager? Jag hade hellre sett cellulosa eller annan miljövänlig isolering.

    • Jens
      juni 16, 2011 | 10:47

      Inget direkt tips, men kanske Karin Adelberth (Prime Project och Villa Åkarp) 0703-58 62 32 eller Varis Bokalders på Kloka Hem kan hjälpa dig.

      • Tim
        juni 16, 2011 | 12:26

        Tackar! 🙂

  9. Tim
    juni 17, 2011 | 20:02

    Fann Ekstrands ytterdörrar: ”Marknadens lägsta u-värde som standard tät U=0,69w/m2, marknadens lägsta u-värde 0,5 w/m2 som tillval”. Dessutom miljövänliga och återvinningsbara: http://www.ekstrands.com/varfor-valja-ekstrands/produktegenskaper/ytterdorrar/

    Imponerande!

    • Jens
      juni 18, 2011 | 10:02

      Jag kan bara hålla med dig, Tim. Imponerande. Jag kände inte till Ekstrands dörrar, men noterar det för framtiden!

      • Tim
        juni 18, 2011 | 13:59

        Saknar ytterdörrar på klimatsmart.se, men jag kanske bara inte funnit dem.

        • Jens
          juni 20, 2011 | 11:11

          Helt rätt, vi har inte hunnit dit ännu.

          Men tack var dig, har vi åtminstone ett bra uppslag nu!

  10. Tim
    juni 18, 2011 | 13:55
    • Jens
      juni 20, 2011 | 11:12

      Tack för tipset, Tim.

  11. Tim
    juni 18, 2011 | 19:35

    Har du förresten koll på om Knycers energisnåla torkskåp är av god kvalitet?
    Säg för all del till om detta inte är rätt forum för en massa tips och frågor.

    • Jens
      juni 20, 2011 | 11:18

      Hej Tim.

      Jag har inte sett något som tyder på dålig kvalitet.

      Tack för alla tips och vinklingar ifrån dig! Du inspirerar oss att skapa ett forum eller liknande för tips & frågor.

  12. Tim
    juni 22, 2011 | 12:53

    Vad roligt att det uppskattas, Jens! Ser fram emot ert forum.

  13. Tim
    november 9, 2011 | 22:50

    Hej igen Jens!

    Vi har nu precis skapat en facebook-sida där man kan följa vårt husbygge och våra miljöval. Ni är varmt välkommna till https://www.facebook.com/pages/Villa-Essius-Milj%C3%B6v%C3%A4nligt-l%C3%A5genergihus-i-sekelskiftesstil/311071335586633.

    • Jens
      november 10, 2011 | 11:29

      Härligt att se, Tim.

      Vi gillar och följer ert husbygge med spänning och intresse. Berätta gärna lite med jämna mellanrum. Lycka till!

  14. Maria
    november 13, 2011 | 11:21

    Hej Jens

    Jag har direktverkande el i mitt hus men har installerat en luft-luftvärmepump som sparar massor av el. Men det kanske du har gjort också?

    • Jens
      november 13, 2011 | 12:23

      Hej Maria. Tack för din kommentar.

      Ja, vi har en luft-luftvärmepump från Electrolux (Oxy3Heatpump), som vi är mycket nöjda med.

      Hur mycket förbrukar du/ni per år och hur stort är huset?