Gröna drinkar av ogräs

Jag har upptäckt att jag inte behöver så någonting i mitt grönsaksland… det prunkar just nu av nyttiga och goda växter som sått sig helt själv.

Om sanningen skall fram har jag varken prioriterat att så grönsaker eller rensa ogräs den här våren vilket gör att det är frodande grönt av svinmolla, nässlor, hallonskott, maskrosor, jordgubbssticklingar, tistlar och många fler ivriga små växter som jag inte kan namnen på än.

För inte så länge sedan gick jag en kurs i ekologisk trädgårdsodling för företaget Ekoträdgård på Risäters Herrgård i Värmland och där pratade vi även om ätliga vilda växter. Med kunskapen jag fick med mig därifrån ser jag att det mesta som sått sig själv i mitt land… och resten av trädgården är ätligt så det är bara för mig att skörda just nu. Min trädgård är helt enkelt full av mat utan att jag gjort något för det. Jag behöver inte ens gå ut i skogen för att hämta vad jag behöver för en sallad eller en grön drink.

Varje dag plockar jag till exempel svinmolla som har blivit lite av en favorit därför att den är mild och smakfull samtidigt. Jag gillar att göra gröna drinkar på endast svinmolla som grön ingrediens. Man kan dock ta en handfull av nästan vad som helst som man vet är ätligt och mixa det med till exempel banan, äpple, citronsaft och ingefära… eller kanel.

Så här långt har jag tagit reda på vad jag kan göra av de flesta av de ogräs som växer i min trädgård men en kvarstår och det är tistel. Vet du om tistel går att äta och hur man i så fall tillagar den? Kanske finns svaret i boken ”Kan man äta sånt?” av Inger Ingmanson. Här i en artikel av DN – Med smak för det vilda

Nedan ser du bilder på några ätliga växter som jag hittat i vår trädgård. Låt muspekaren gå över bilden så får du upp en skylt med namnen på växterna och en kommentar.

En grön drink av svinmolla, banan, äpple, citron och färsk ingefära

 

 

 

 

 

 

 

 

Groblad... är även bra som omslag på små sår eller bett.

Äppelblad. Är bäst som skott eller små blad. Blommorna kan också ätas.Klöver smakar milt. Tar inte över i en drink eller en sallad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daggkåpa. Lite sträv i smaken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maskros. En mycket medicinsk växt som man kan äta allt på. Både blad, blommor och rötter. Har dock en lite bitter och frän smak som man skall hantera varsamt om man vill fortsätta att äta smakfullt fast det är vilt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krusbärsblad. Smakar lite krusbärsaktigt när de är skott eller små fina blad. Blir fränare i smaken ju äldre bladen är.

 

Svinmolla... min favorit just nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallon blad. Ta topparna eller de skiraste balden så här långt in på sommaren.

8 svar to Gröna drinkar av ogräs
 1. Jivan Wells
  juli 1, 2011 | 23:53

  TACK! 😉

 2. Gita
  juli 2, 2011 | 08:22

  🙂

 3. Mattias
  juli 7, 2011 | 22:05

  Ska kolla in trädgårdsodlingen till helgen … tror vi har goda chanser att hitta sådant ätbart grönt + kirs för halva Sveriges befolkning. Mindre chans för en bukett blommor … Skickar en virtuell bukett till er två inspiratörer! Yummie drinks!

  • Gita
   juli 8, 2011 | 13:07

   Lyckat till med botaniserandet bland grönsakerna i blomsterlandet Mattias. 😉 Hoppas du får till några riktigt läckra drinkar.

   Tack för blommorna! 🙂

 4. Bengt Fridstråle
  juli 19, 2012 | 13:21

  Tack för härliga tips!
  Nu ska jag nog hitta ytterligare något ätbart ute i trädgården/skogen. 🙂

  • Gita
   juli 21, 2012 | 12:35

   Fint Bengt! 🙂
   Välkommen tillbaks…

 5. […] Ta till vara maten som växer i skogen och det orensade grönsakslandet. (Kloka tips på gröna och goda drinkar av ogräs finner du här.) […]

 6. […] göra energidryck av det. Gita har kollat in några tips på vad man kan laga och ger sina råd. Klicka här för att läsa mer. « Klimatsmartare pocketböcker är här Tips för att köra snålare på semestern […]