Here comes the sun – nu har vi beställt solceller!

En av mina favoritlåtar när jag var i 15-års åldern, way back, var Beatles ”Here comes the sun…”. Idag, nästan 35 år senare dyker låten upp igen, men med helt ny innebörd.

Lyckan bubblar inuti. Äntligen börjar solenergin bli tillgänglig på riktigt för vanliga svenskar!

För ett halvår sedan visst jag ingenting om solceller. Jag trodde att solel fortfarande var ett av de allra dyrast alternativen, endast för miljöfanatiker och tekniknördar. Tack vare Bixia Miljöfond (som har sponsrat oss), några experter och ett par månaders undersökande vet jag nu, att det var helt fel.

Idag är solcellsel faktiskt i många lägen det klart bästa alternativet.

Inte bara miljömässigt, men även rent ekonomiskt. Visste du det? Inte jag i alla fall. Det känns verkligen befriande, som att vakna upp och upptäcka att ”det goda” inte längre lever i skymundan, i skuggan av oljan.

Igår kväll tog vi steget fullt ut – vi har beställt en solcellsanläggning som kommer att producera ca. 11.900 kWh per år och därmed göra oss självförsörjande gällande både värme och hushållsel. Installationen påbörjas redan imorgon. Sällan har ett så stort beslut, känts så rätt. Rent ekonomiskt så kommer vi att investera 208.000 kr efter ROT-avdrag. Vi räknar med att få strålande ren och underhållsfri solel i 30-40 år.

Jag kan bara uppmana alla andra som har direktverkande el och/eller eldrivna värmepumpar som huvudsaklig värmekälla att ta en titt på solceller. Min gissning är att redan inom 3-4 år så kommer alla svenskar att veta att solceller är det mest attraktiva energisystemet. Dock förutsätter det naturligtvis att man har tillgång till skuggfri takyta åt rätt väderstreck.

 Solen

Solen

Älska sol! säger Bixias reklam - vi gillar!

Älska sol! säger Bixias reklam - vi gillar!

Kommentarfunktionen är avstängd.