Hur mycket vatten använder vi egentligen?

Har du någonsin funderat på hur mycket vatten, som du och din familj förbrukar varje dag?

Med jämna mellanrum dyker frågan upp för mig. Det kan vara när jag sitter och tittar på nyheterna och ser reportage från länder i Afrika som är drabbade av torka. Eller när jag läser i tidningen eller på nätet att det går åt enorma mängder vatten för producera vanliga jeans.

Vi är lyckligt lottade i Sverige. Vatten är billigt och enkelt att få tag i.

För skojs skull har vi registrerat vår vattenförbrukning hemma sedan Ekosvensson-projektet startade. Vi använder cirka 104 kubikmeter vatten per år, motsvarande cirka 143 liter vatten per dag och person (vi är 2 personer) om jag har räknat rätt. Siffran inkluderar även gästers vattenförbrukning.

Är det mycket eller lite? Jag vet inte med säkerhet. När jag googlar runt på nätet får jag upp siffran 200 liter per person per dag, men källan verkar inte så tillförlitlig. Däremot har jag hittat siffror från Finland (2009), finländare använder i snitt 155 liter vatten per dygn.

Även om vatten är billigt och enkelt att få tag i så tror jag att väldigt många försöker spara vatten. Det känns liksom inte helt rätt att bara slösa. Eller hur?

Själva har vi snålspolande kranar på vissa ställen, men inte överallt. Vi har kortat ner duschtiderna lite grann (men det är mest för att minska uppvärmningskostnaden…och hinna till bussen) och tycker det är roligare att bada tillsammans än ensam i badkaret. Toaletterna har bara ett alternativ för spolning, ett handtag som drar upp en propp i botten av vattenbehållaren. Men jag har upptäckt, att man enkelt kan trycka ner handtaget igen, när man tycker att man har spolat klart! Enkelt och mycket flexibelt.

Slarvar gör jag ibland när jag låter katterna dricka rinnande vatten i badkaret och glömmer att stänga av. Eller när jag sköljer av disken under rinnande vatten, vilket händer ganska ofta.

Vet du hur mycket vatten ni använder per person hemma? Och har du några bra vatten-spartips?

Vår minsta katt, Dina, dricker vatten i badkaret

Vår minsta katt, Dina, dricker vatten i badkaret

Dricksvatten

Dricksvatten

Ett svar to Hur mycket vatten använder vi egentligen?
 1. Lotta
  februari 3, 2014 | 21:36

  Vi använder lite drygt 82 liter kallvatten per person. Inget varmvatten. Genom att endast använda kallvatten och värma upp varmvatten till dusch i vattenkokare, sparar vi både el och vatten. Till en dusch går högst 15 liter iskallt och uppkokat vatten.
  Badar gör vi inte.
  Toaletten är av gammal och rikligt spolande modell. Vi diskar i kallt vatten och värmer vatten till den fetaste disken. Det blir minst lika rent som handdisk i varmt vatten – när man har lärt sig vad som behövs för att bli av med fett och matrester. Och vi har snålspolande munstycke i köket.

  Vårt hem värms med el och huset är i två plan.
  Vi förbrukar drygt 12600 kWh/år och då ingår all el. Då är vi en vuxen på heltid och en på halvtid. Inomhustemperaturen ligger under vintern på mellan 16 och 22 grader, beroende på utetemperatur och var vi befinner oss i huset.

  Jag kan inte hålla med om att vattnet är billigt; efter de senaste höjningarna är det väldigt dyrt.
  Elräkningarna ska vi inte tala om!
  Jag tycker att jag och min familj, som i nog de flestas ögon lever långt under existensminimum när det gäller el- och vattenförbrukning, skulle premieras för vår strävan att inom alla livets områden leva så energisnålt vi bara kan.
  Det är ju inte bara el och vatten vi sparar in på. Jag har komposterat oavbrutet sedan 1982, källsorterat sedan 1994 och återanvänt, lagat, renoverat och handlat second hand sedan jag var stor nog att ha egna pengar.
  När jag har tätat fönstren och dörren i vårt dragiga 70-talshus, kommer vi inte ens att behöva använda så mycket el till uppvärmningen som vi gör idag när vi verkligen snålar med värmen. Byter jag dörrar och kanske fönster, lagar diskmaskinen – som ska kopplas till kallvattnet – och köper en energiklassad spis, kommer elförbrukningen att bli så mycket mindre än idag.
  Vore det möjligt skulle jag sätta in en kamin, men husets konstruktion fungerar nog inte så väl med en eldstad. I vilket fall som helst skulle det generera väldiga kostnader att bygga om.
  Jag var med i tävlingen om solceller som Telge Energi, Svensk Solenergiförening, EgenSolel.se med flera anordnade och sponsrade.
  Perfekt lutningsvinkel på taket, men inte i optimalt bra söderläge, genererade ingen vinst för vår del. Vinsten gick till ett vinstdrivande företag, vilket jag tycker är rätt absurt! Det är väl ändå vi ”vanliga” människor som både behöver och kan dra stor nytta av solceller – även om de inte täcker hela taket? Företaget som vann har ju både redan tänkt solel för egen produktion och har dessutom möjligheter att bekosta sådana installationer som ett led i sin miljöprofil.
  Jag har en massa tips på hur man tar ner sin elförbrukning, minskar på vattenanvändningen, återanvänder, källsorterar effektivt, lever billigt och ekosmart med second hand och över huvud taget minskar sin personliga belastning på miljön och plånboken.
  Hade jag inte haft de kunskaperna hade jag inte överlevt på de minimala inkomster vi idag lever på.