Vår favoritsnickare kommer från Grön byggnation i Örebro

Att använda bra och kunniga hantverkare när man har med miljövänligt byggande och organiska material att göra är något som vi fått lära oss den hårda vägen att det är mycket, mycket viktigt.

Klimatsmart.se… en guide för klimatsmarta varor, tjänster och företag på nätet… hittade vi för några år sedan världens bästa snickare. Han heter Ronny Östling och har startat och driver företaget Grön byggnation.

Ronny ÖstlingRonny har hjälp oss med flera projekt i vårt hus och det är en fröjd att både se honom arbeta och också att samarbeta med honom. Han är noggrann, kreativ, inkännande och framför allt har han en smittande kärlek till både materialet han jobbar med, objektet han tar sig an och jorden vi bor på.

Detta skriver Ronny om sig själv, sin bakgrund och om Grön byggnation på sin hemsida…

”Redan då jag gick på den gymnasiala utbildningen för att lära mig bygga framtidens hus så saknade jag någonting. Dels så fanns inte tanken på miljö och hälsa med, ingen talade om framställande, energi, återvinning och långvariga hälsoaspekter. Dels så talade man sällan om restaurering & reparation av redan byggda hus.
Jag tog anställning på storföretag och arbetade ett tag. Men eftersom jag är en sökare så gav jag mig snart av till Dalarna, lärde mig att uppskatta projekten genom de äldre timmermännen som jag träffade på. Jag tog med mig det som jag lärt och stoppade in i ett konventionellt byggande. Har sedan dess haft turen att få hjälpa riktigt härliga människor att förverkliga deras idéer i projekt där hållbarhet stått i centrum.

Grön Byggnation ser till ett traditionsbundet men samtidigt framtidsorienterat arbetssätt då vi tar oss ann nya projekt. Vi använder oss av väl kända och beprövade metoder och material, som mångåriga traditioner och erfarenheter visat sig vara hållbara och bestående – i århundraden. Vi har en hög ambition att enbart använda miljövänliga material och metoder med så låg klimatpåverkan som möjligt. Vi tar väl hand om just ert hus, Lägger ner mycket omtanke och håller har en hög noggrannhet.”

Vår favoritsnickare är dess utom en fantastisk lärare och håller bland annat kurser i hur man timrar ett hus. Det finns fortfarande platser kvar under hösten. Om du är intresserad kan du läsa mer här. Du kan även besöka Ronnys eget timmerhus i Glanshammar/Örebro när det är öppet hus dag… söndagen den 1:a oktober under Framtidsveckan som är arrangerat av Studiefrämjandet. Det står mer om Ronnys öppet hus dag under länken Framtidsveckan här.

Och om du bor i Stockholm kan du besöka Grön byggnation på Eco Now mässan den 7-8 oktober i Münchenbryggeriet.

Ronny Östling och Grön byggnation är som du förstår en pärla som vi varmt rekommenderar till vilket miljövänligt bygg och renoveringsprojekt som helst… var som helst i landet.

Här nedan några bilder från när Ronny varit anlitade av Ekosvensson…

Vi renoverade och målade fasade för tre år sedan med hjälp av Grön byggnationOj... hur gör man det här..?!Ronny och Jens lurar ut detaljer för något projektRonny är en fena på att lägga golv och måla med linoljaNej den här tapeten är inte miljövänlig... men ger en fin kännsla av närheten och genom deet omsorgen om vår jord

 

 

 

 

 

 

Hyllbänken är designad av Susanna Nova på Temple of Spirited Living och tillverkad av Ronny ÖstlingStaketet och trappräcket är designade av Ronny Östling och Gita Ljungggren och tillverkade av Grön Byggnation och Moder JordDen här coola lampan är designad av mig och tillverkad av Ronny på Grön byggnation

 

 

 

 

 

Ett svar to Vår favoritsnickare kommer från Grön byggnation i Örebro
  1. Jorma Kerki
    december 17, 2015 | 21:24

    Hej vi skulle behöva hjälp med lister, socklar etc på en övervåning på en villa i Sörbyängen, Sellerivägen 20 i Örebro.Tacksam för tips om ni inte har möjlighet. Mvh Jorma Kerki 0705-422622