Nu är taket helt fullt med solceller!

Äntligen är det klart! Nu är hela ena taksidan fylld med solceller!

När vi beställde anläggningen för drygt en månad sedan så visste vi att vi var tvungna att vänta på den sista hälften solceller, eftersom det krävdes en speciell storlek som inte fanns på lager. I måndags kom solcellerna med båt från Kina och idag installerades de. 86 kvm allt i allt. Mäktigt.

Vi räknar med att producera cirka 11.900 kWh per år, vilket kan jämföras med att vi förra året använda cirka 10.700 kWh allt som allt. Dvs. till både uppvärmning, varmvatten och hushållsel.

Vi har helt enkelt blivit självförsörjande. Vi producerar mer energi än vi använder i huset. Det är en riktigt skön känsla. Speciellt när energin kommer från solen. Bättre kan det faktiskt inte bli.

Hör gärna av dig och berätta om dina egna erfarenheter med solceller – eller om du själv funderar på att skaffa en anläggning.

Om du är nyfiken på hur mycket solel vi producerar, så kan du se det på SunnyPortal.com. Var uppmärksam på att det första dygnet när hela anläggningen var igång var den 26 juli 2012.

Montering av de sista solcellerna

Montering av de sista solcellerna

Fullt med solceller - en mäktig syn

Fullt med solceller - en mäktig syn

Klart!

Klart!

14 svar to Nu är taket helt fullt med solceller!
 1. Christian Sømme
  juli 25, 2012 | 21:53

  Gratulerer! Snygt! Chr

  • Jens
   juli 27, 2012 | 17:58

   Tack Christian!

 2. Helena
  augusti 14, 2012 | 09:57

  Cooolt!
  Får man fråga vad kalaset kostade?
  H

  • Jens
   augusti 14, 2012 | 10:28

   Hej Helena.

   Kul att du gillar vårt solcellstak!

   Visst får du fråga….det kostade 208.000 kr efter ROT-avdrag. Om du vill se fler siffror kan du ta en titt på ett inlägg som handlar om ekonomin.

   Hör gärna av dig om du har fler frågor om solceller. Jag älskar verkligen för att sprida information om solceller och hoppas att vi får en riktig ketchup-effekt snart.

 3. Ove Lundkvist
  augusti 19, 2012 | 13:12

  hej,

  ska ni använda dem off-grid eller anslutna till elnätet?

  om ni producerar mer än ni förbrukar och ska ansluta dem till elnätet uppfyller ni väl inte längre villkoren för småskalig elproduktion, och riskerar då att åka på mät- och inmatningsavgifter?

  /o

  • Jens
   augusti 20, 2012 | 06:16

   Hej Ove.

   Vi är anslutna till elnätet. Tanken är att vi ska producera ganska exakt det vi förbrukar. Men vi kan naturligtvis inte vara säkra på att vi inte råkar producera ”för mycket”.

   Om det är avgifter till nätägaren som du refererar till så har jag frågat och fått svaret att de har en marginal på ett par tusen kWh innan man måste betala någon extra avgift.

   Det är osannolikt att vår produktion överstiger förbrukningen med så mycket. Jag estimerar att vi förbrukar 11-13.000 ett normalår. Och produktionen beräknas landa på 11.900 kWh.

   Annars får vi väl skaffa en elbil/elmoped. 😉

 4. jonas nordström
  september 21, 2012 | 23:46

  Hej Jens, jag är nyfiken på vad som avgjorde vilka paneler/celler du köpte och vilka du valde emellan? Ser fram emot ett inlägg kring det! Man funderar ju på om det plötsligt kommer dubbelt så effektiva celler snart – kanske tunnfilmsceller eller någon ny teknik.
  / Hälsningar, Jonas, Uppsala

  • Jens
   september 22, 2012 | 20:01

   Hej Jonas.

   Tack för din fråga. Svaret är ganska enkelt.

   Jag letade reda på en leverantör, som jag kände att jag hade förtroende på och lyssnade på hans råd.

   Valet stod mellan s.k. mono- och polykrystallina solpaneler.

   Jag valde de något billigare (polykrystallina) solpanelerna, eftersom de 1) var billigare, 2) uppfyllde vårt önskemål om hur mycket vi ville producera och 3) att jag tycker att de är snyggare än de monokrystallina solpanelerna.

   Det kommer helt säkert mer effektiva alternativ, frågan är mest när, jag vet inte, men gissar nog att det dröjer minst 5 år innan det finns klart bättre alternativ.

   Visst skulle vi kunna ha väntat, men ibland känns det bara rätt att handla på alla sätt.

   1) Vi har alltid hoppats att vi en dag skulle kunna producera egen solel. Nu när är självförsörjande med egen solel kan jag bara säga, att det är en grym känsla.
   2) Solceller har blivit så pass billiga att investeringen under rätt förutsättningar är riktigt lönsam. Jag förväntar 4-11% efter skatt i avkastning.
   3) Vi (vårt samhälle) har redan väntat allt för länge på att göra sunda val. Det är hög tid att ställa om, och jag kände mig redo på alla plan.

 5. Jonas Landstedt
  oktober 3, 2012 | 19:41

  Hej igen.
  Ett litet tips. Falkenberg Energi betalar 1kr/kW för solcellsproducerad el.
  Kan vara något att fundera på.

  Med vänlig hälsning
  Jonas Landstedt.

  • Jens
   oktober 4, 2012 | 09:35

   Tack för tipset, Jonas.

   PS. Ta gärna ett titt på vårt nya forum för egenproducerad solel, EgenSolel.se!

 6. Hans
  januari 15, 2013 | 13:10

  Hej,

  Hej, intressant projekt. Var beställde ni era paneler ifrån?

  /Hans

  • Jens
   januari 15, 2013 | 15:01

   Hej Hans. Vi anlitade Andreas Molin och PPAM.se som skötte allt inkl. installation åt oss.

 7. Kerstin Haraldsdotter
  maj 21, 2013 | 11:43

  Vet ni nåt om takintegrerade solcellslösningar så att taket i sig innehåller solceller o jag slipper tårta på tårta när jag ska bygga in altanen.
  Kerstin

  • Jens
   maj 21, 2013 | 15:44

   Hej Kerstin. Själv vet vi inte mycket om takintegrerade solcellslösningar, men prova att kontakta vår leverantör, Andreas Molin på PPAM.se (0706-935097).